Η στρατηγική για την πρόληψη νέων NPLs

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν πλέον την εμπειρία για να κατανοήσουν το πλήρη κύκλο των προβληματικών δανείων και είναι σε καλύτερη θέση για να διαφυλάξουν τους ισολογισμούς τους, σύμφωνα με την ‘Αρτεμις Κουρκουμέλη, General Manager, Head of NPE Management & Participations της Τράπεζας Πειραιώς.

Όπως είπε στην ομιλία της η κ. Κουρκουμέλη , οι τράπεζες καλούνται να διαμορφώσουν τo κατάλληλο μίγμα στρατηγικής που συνδυάζει οργανική μείωση και πωλήσεις,  προκειμένου να περιορίσουν περαιτέρω τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που παραμένουν στους ισολογισμούς τους.

Πρωτοβουλίες για εισπράξεις και αναδιαρθρώσεις θα πρέπει να υλοποιούνται με ταχύτητα, διασφαλίζοντας την πρόληψη νέων καθυστερήσεων ενώ συναλλαγές μπορούν να γίνονται για μικρά χαρτοφυλάκια ή μεμονωμένα δάνεια που απαιτούν βαθύτερες ή μεγαλύτερης διάρκειας λύσεις, σημείωσε η κυρία Κουρκουμέλη.

Aπό το βήμα του διεθνούς συνεδρίου, η κυρία Κουρκουμέλη επισήμανε ότι. «Τα τελευταία χρόνια καταγράφηκε η εντυπωσιακή πορεία των τραπεζών προς την διαχείριση και την μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Από τα 120 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων, το 49% του χαρτοφυλακίου τους, τον Ιούνιο του 2016, οι τράπεζες αυτή τη στιγμή έχουν στους ισολογισμούς τους, περί τα 14 δισ. ευρώ, με δείκτη στο 8%. Πρόκειται πάντως για ακόμη μεγάλο μέγεθος που χρειάζεται συνεχή και σημαντική προσπάθεια για τη μείωσή του στο επίπεδο του ευρωπαϊκού μέσου όρου», ανέφερε.

Κρίσιμος είναι επίσης ο ρόλος των servicers, οι οποίoι έχουν αναλάβει τη διαχείριση του μεγάλου όγκου των ΝPEs που βρίσκονται εκτός τραπεζικών ισολογισμών, είπε η κυρία Κουρκουμέλη, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς είναι αναμενόμενη εξέλιξη, με διαφορετική προσέγγιση στην φάση που βρισκόμαστε. Ενώ δηλαδή, θα υπάρχει θέση για mega deals, παράγοντες όπως η ανάγκη για διαφοροποίηση και για τεχνογνωσία που θα αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες δανείων καθώς και η προτίμηση για χαρτοφυλάκια με μέγεθος πιο εύκολα διαχειρίσιμο, μεταβάλλουν το τοπίο για τις επόμενες συναλλαγές, επιτρέποντας παράλληλα την ταχύτερη διαχείριση και εξυγίανσή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, καίριος είναι ο ρόλος των εταιρειών διαχείρισης που καλούνται να τμηματοποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους και να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις που είναι βιώσιμες και επαναφέρουν τους δανειολήπτες σε κανονικό οικονομικό κύκλο, όπως επίσης κρίσιμος είναι και ο ρόλος των τραπεζών που πρέπει να προετοιμαστούν για τέτοιες συναλλαγές και να αποκτήσουν εκ νέου δάνεια που «πρασίνισαν», επισήμανε η κυρία Κουρκουμέλη. «Χώρος στην αγορά υπάρχει και για μικρότερα funds, με εξειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς και μεγέθη χαρτοφυλακίων και ήδη επενδυτές με αυτά τα χαρακτηριστικά αναζητούν ευκαιρίες σε κλαδικά κυρίως χαρτοφυλάκια», σημείωσε.