Η Τουρκία θα είναι εταίρος αλλά δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ

Είναι ξεκάθαρο ότι μακροπρόθεσμα η Τουρκία θα είναι εταίρος αλλά δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ. Μάνφρεντ Βέμπερ. Σημείωσε πως η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις «που ζούμε κάθε εβδομάδα και κάθε μήνα και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» καθώς η χώρα αυτή «είναι στενός γείτονας, με την οποία θα πρέπει να δομηθούν εταιρικές σχέσεις και αυτό προϋποθέτει ότι η Τουρκία θα επιστρέψει σε αυτές».

Ο ίδιος, μιλώντας αποκλειστικά στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συμβαίνει στην Ευρώπη»  υπογράμμισε παράλληλα ότι η Ευρώπη θα πρέπει επιτέλους να συζητήσει και για τα όρια του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος, ακόμη και εκεί όπου υπάρχουν γεωγραφικά σύνορα και αυτά είναι δεν άλλα από την διαχωριστική γραμμή των συνόρων π.χ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ για την κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και κατά πόσο αυτή κατά την εκτίμηση του έχει βελτιωθεί ή πρόκειται για μία φαινομενική κατάσταση, ο Μάνφρεντ Βέμπερ σημείωσε πως «προς στιγμήν είμαστε χαρούμενοι ακόμη και όταν έχουμε σταθερότητα και δεν έρχονται νέες προκλήσεις από τη πλευρά της Άγκυρας αλλά η τωρινή κατάσταση δεν είναι ικανοποιητική.

Και υπάρχει, σύμφωνα με τον ίδιο, μία σειρά ερωτημάτων που πρέπει να απαντηθούν όπως ότι η Τουρκία ήταν προκλητική στο θέμα της διένεξης για το φυσικό αέριο, ότι χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως πολιτικό εργαλείο για να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη και υπάρχουν τα μεγάλα ερωτήματα για την εσωτερική δομή της Τουρκίας. Την ελευθερία, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και την πίεση που ασκείται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Υπάρχουν λοιπόν πολλά νέα σημεία προς συζήτηση.

«Κρίσιμο για εμάς τους Ευρωπαίους είναι ότι οι ελληνικές και κυπριακές έγνοιες είναι και ευρωπαϊκές έγνοιες. Έχουμε συνοχή, είμαστε ενωμένοι και υπερασπιζόμαστε μαζί τις θέσεις μας απέναντι στην Τουρκία. Η θέληση για διάλογο υπάρχει, θα πρέπει όμως να τον θέλει και η Άγκυρα» συμπλήρωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Όσον αφορά τον γεωπολιτικό ρόλο που διαδραματίζει σήμερα η Ε.Ε και κατά πόσο αυτός είναι ισχυρός, ο επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογράμμισε στην ΕΡΤ πως «ως Ευρωπαίοι χάνουμε καθημερινά όλο και περισσότερο βάρος».

«Χάσαμε», είπε «οικονομικά στην κρίση της πανδημίας τουλάχιστον το 6% της οικονομικής μας δύναμης, ενώ οι Κινέζοι κέρδισαν αντίστοιχα στην πανδημία 2%,. Παράλληλα δεν είμαστε και πληθυσμιακά κυρίαρχοι. Ως το τέλος του αιώνα οι Ευρωπαίοι θα αποτελούν μόλις το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού και για αυτό πρέπει τώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και είναι καθήκον μας να γίνουμε επιτέλους σε γεωπολιτικό επίπεδο πιο δυνατοί. Διαθέτουμε το δυναμικό για αυτό, και επειδή είμαστε οικονομικά ισχυροί θα πρέπει αυτό να το προωθήσουμε» κατέληξε.