Η Τουρκία πουλά Bayraktar στα ΗΑΕ και έρχεται πιο κοντά με τον πρώην αντίπαλό της

 Η τουρκική αμυντική εταιρεία Baykar παρέδωσε 20 οπλισμένα UAV Bayraktar TB2στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με την προοπτική να πουλήσει και άλλα, σύφωνα με τουρκικές πηγές που επικαλείται το Reuters, καθώς τα πρώην αντίπαλα κράτη για την επιρροή στην Μέση Ανατολή συμφιλιώθηκανμ και πλέον προχωρούν σε  συμβάσεις στρατιωτικού υλικού.

Η διεθνής ζήτηση για τα Bayraktar, εκτοξεύτηκε μετά τον θετικό αντίκτυπό τους στις συγκρούσεις στη Συρία, την Ουκρανία και τη Λιβύη, όπου οι βόμβες διάτρησης με λέιζερ βοήθησαν στην απόκρουση επίθεσης δυνάμεων που υποστηρίζονταν από τα ΗΑΕ.  .

Τώρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η σύμμαχός τους Σαουδική Αραβία ελπίζουν να αξιοποιήσουν την προσέγγισή τους με την Τουρκία για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες προκλήσεις  από το Ιράν και τους συμμάχους τους,

 Η Σαουδική Αραβία εξάλλου εχει προτείνει στην Τουρκία την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής Bayraktar, στην χώρα, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο.

Η Άγκυρα εξετάζει το αίτημα  είπε ο ίδιος αλλά  αυτό θα είναι απόφαση του Ερντογάν καθώς οι σαουδαραβικές επενδύσεις στην Τουρκία, «δεν προχωρούν γρήγορα» 

Για τον Ερντογάν, ο οποίος αντιμετωπίζει δύσκολες εκλογές το επόμενο έτος με τον πληθωρισμό να ανεβαίνει και την τουρκική λίρα να υποχωρεί, η προοπτική επενδυτικών ροών από τον Κόλπο και η στήριξη από ξένο νόμισμα είναι πρωταρχικός στόχος  για μια πλήρη συμφιλίωση λένε οι αναλυτές.

Οι μόνες άλλες εγκαταστάσεις παραγωγής της εταιρείας Baykar, εκτός Τουρκίας βρίσκονται στην Ουκρανία, όπου τα τουρκικά drones, συνέβαλαν στις επιτυχείς αποκρούσεις των Ρωσικών επιθέσεων. 

Παρότι τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν φθάνουν τα στάνταρτς της τεχνολογίας των μοντέλων που παράγονται από τους ηγέτες της αγοράς, Ισραήλ και ΗΠΑ, είναι φθηνότερα και δεν υπόκεινται σε εξαγωγικούς περιορισμούς .

Επίσης,είναι πιο αποδοτικά από τα κινεζικά ή ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία η Ρωσία έχει αναπτύξει στην Ουκρανία, δήλωσε δυτική στρατιωτική πηγή.

Τα ιρανικά drones, Shahed και Muhajir, «έχουν μερικά από τα χαρακτηριστικά, αλλά όχι την  ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο» των TB2, είπε η πηγή.

“Οι Σαουδάραβες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θέλουν να διαλύσουν την αποτελεσματικότητα των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Εάν πάρουν το TB2 θα είναι σε θέση να τα εξουδετερώσουν”.

naftemporiki.gr