Η 12ωρη εργασία αντικείμενο προβληματισμού και αντιδράσεων (video)

0
48

Με τη χαλάρωση του νομικού της πλαισίου για την απασχόληση, η Αυστρία υπερψήφισε νομοσχέδιο για 12ωρη ημερήσια εργασία ή αλλιώς για έως και 60 ώρες την εβδομάδα.

Το 12ωρο ημερήσιας εργασίας, στην Αυστρία, εγκρίθηκε με τις ψήφους της κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος των Ελευθέρων, όπως επίσης με τις ψήφους του νεοφιλελεύθερου κόμματος της αντιπολίτευσης.
Της υπερψήφισης του νομοσχεδίου προηγήθηκε πορεία και διαδήλωση στο κέντρο της Βιέννης, με τη συμμετοχή 100.000 πολιτών, ιδιαίτερα μεγάλη για τα αυστριακά δεδομένα.
Σύμφωνα με την αυστριακή κυβέρνηση, ο «κανονικός» χρόνος εργασίας θα συνεχίσει να παραμείνει στις 8 ώρες ημερησίως, οι πρόσθετες ώρες θα είναι προαιρετικές, ωστόσο εργαζόμενοι και συνδικάτα φοβούνται πως με το νέο μέτρο θα αναγκάζονται να υποκύπτουν στις απαιτήσεις των εργοδοτών.
Η κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Κουρτς έχει αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το επόμενο εξάμηνο. Στη Βιέννη, έχει προγραμματιστεί να γίνει και η επόμενη άτυπη σύγκλιση των Ευρωπαίων υπουργών απασχόλησης.
«Υπάρχουν θεμελιώδεις αρχές και δικαιώματα στην Ευρώπη», αναφέρει σε επιστολή της προς την αυστριακή ομόλογό της η Έφη Αχτσιόγλου.
Όπως επισημαίνει το υπουργείο εργασίας, στη χώρα μας αποτελεί ήδη νόμο του κράτους η επαναφορά, από τον Αύγουστο, των βασικών αρχών των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενώ το επόμενο διάστημα ξεκινά η συζήτηση και για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Παράλληλα, με το προς ψήφιση νομοσχέδιο επαναρρυθμίζονται μία σειρά από άλλα θέματα: όπως το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία και το καθεστώς των εργολαβιών.
Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη
Πηγή: ΕΡΤ1www.ert.gr

2018-07-08 20:12:16

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ