Η Amazon απαγόρευσε στην αστυνομία τη χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου της

Tην αστυνομική χρήση της αμφιλεγόμενης τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου της για χρονικό διάστημα ενός έτους απαγόρευσε η Amazon.

Όπως σημειώνει το BBC, η κίνηση αυτή λαμβάνει χώρα μετά από εκφράσεις ανησυχίας από υπερμάχους των δικαιωμάτων των πολιτών σχετικά με πιθανές προκαταλήψεις φυλετικού χαρακτήρα στις τεχνολογίες παρακολούθησης. Στο μεταξύ, η ΙΒΜ ανακοίνωσε και αυτή πως θα σταματήσει να προσφέρει το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου της για «μαζικές παρακολουθήσεις ή φυλετικά προφίλ».

Οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται ενώ είναι σε εξέλιξη πιέσεις προς εταιρείες τεχνολογίας σχετικά με το θέμα του θανάτου του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια αστυνομικών στις ΗΠΑ.

Η Amazon ανακοίνωσε πως η αναστολή της χρήσης του λογισμικού Rekognition από τις αρχές έχει σκοπό να δοθεί χρόνος στους νομοθέτες των ΗΠΑ ώστε να περάσουν νόμους που θα ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιείται η τεχνολογία αυτή. «Έχουμε υποστηρίξει πως οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να θεσπίσουν αυστηρότρεους κανονισμούς σχετικά με την ηθική χρήση τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, και τις τελευταίες ημέρες το Κογκρέσο φαίνεται έτοιμο να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία. «Ελπίζουμε πως αυτό το περιθώριο ενός έτους θα δώσει στο Κογκρέσο αρκετό χρόνο για την εφαρμογή κατάλληλων κανόνων, καί είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε αν ζητηθεί».

Ωστόσο η εταιρεία ανέφερε πως θα συνεχίσει να επιτρέπει τη χρήση της τεχνολογίας της σε οργανισμούς που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση του human trafficking.

Όπως άλλες τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου, το Rekognition της Amazon μπορεί να χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να συγκρίνει γρήγορα μια εικόνα από πχ την κάμερα ενός αστυνομικού με φωτογραφίες σε βάσεις δεδομένων της αστυνομίας.

Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου έχει επανειλημμένα δεχτεί κριτικές σχετικά με πιθανές προκαταλήψεις, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι αλγόριθμοι είναι πιο πιθανόν να υποδείξουν τα πρόσωπα μαύρων και άλλων μειονοτήτων από ό,τι λευκών.

Στο παρελθόν η Amazon είχε υπερασπιστεί το Rekognition απέναντι σε όλες τις κατηγορίες περί προκαταλήψεων, ενώ παράλληλα συνέχιζε να το προσφέρει στις αρχές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ