Η FIFPRO απορρίπτει την ιδέα του Μουντιάλ ανά διετία

Η διεθνής ένωση ποδοσφαιριστών (FIFPRO) είναι αντίθετη με τα σχέδια της FIFA να διεξάγει το Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια.

«Οι παίκτες έχουν φυσιολογικά όρια και ένα εγγενές ενδιαφέρον για τη βιώσιμη εξέλιξη του παιχνιδιού: η επιτυχία του αθλήματος εξαρτάται από τη σωματική και ψυχική ευεξία τους. Αυτό που αποφασίζεται στα υψηλά επίπεδα του παιχνιδιού επηρεάζει χιλιάδες επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της, Γιόνας Μπάερ-Χόφμαν.

«Κάθε σχέδιο επέκτασης των διοργανώσεων πρέπει να ενσωματώνει την εμπειρία και τις απόψεις τους, σε συλλογικό επίπεδο. Είναι επίσης πιο απογοητευτικό το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος και θεμελιώδης αντίκτυπος στο γυναικείο ποδόσφαιρο συζητείται ως δευτερεύον θέμα, αντί να ακολουθεί τη δική του διαδικασία με μοναδικές ανάγκες και ευκαιρίες», πρόσθεσε.

Και συμπλήρωσε: «Η έλλειψη εμπιστοσύνης και του πραγματικού διαλόγου μεταξύ των ποδοσφαιρικών αρχών εμποδίζει την ικανότητα του παιχνιδιού να αναπτύξει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα μετά από μια επώδυνη πανδημία. Αντίθετα, επιστρέφουμε στις ίδιες παλιές συνήθειες σύγκρουσης».

Η ανακοίνωση της FIFPRO:

«Οποιοδήποτε σχέδιο για την τροποποίηση του διεθνούς προγράμματος αγώνων ποδοσφαίρου ανδρών ή γυναικών πρέπει να καλύπτει τις ανησυχίες των παικτών, όπως ο πρόσθετος φόρτος εργασίας στο κορυφαίο επίπεδο του παιχνιδιού, η ανάγκη προστασίας και βελτίωσης της απασχόλησης για την πλειοψηφία και η διατήρηση της πολλά υποσχόμενης ανακάλυψης, του γυναικείου επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Οι προτάσεις που ασχολούνται μεμονωμένα με άλλες επεκτάσεις, όπως το διετές Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς και άλλες μεταρρυθμίσεις στην διοργάνωση που είναι υπό συζήτηση αυτή τη στιγμή, είναι ανεπαρκείς ελλείψει λύσεων στα υπάρχοντα προβλήματα.

Χωρίς τη συμφωνία των παικτών, που δίνουν ζωή σε όλες τις διοργανώσεις με την παρουσία τους στον αγωνιστικό χώρο, καμία από αυτές τις μεταρρυθμίσεις δεν θα έχει την απαιτούμενη νομιμότητα.

Η τρέχουσα συζήτηση, ακολουθεί και πάλι μια ελλιπή διαδικασία και προσέγγιση, και, κυρίως, δέσμευσης για συμφωνία για βελτιώσεις για το παιχνίδι, το οποίο βασίζεται στην καλή πίστη μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών».

Η FIFPRO εξηγεί ότι θα εξετάσει κάθε πρόταση για νέες διοργανώσεις, υπό το πρίσμα των δικών της αρχών για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, την ποικιλομορφία και την ισότητα του, οι οποίες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα σημεία:

1. Καμία διοργάνωση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα. Καθεμιά από αυτές επηρεάζει τα άλλες και ως εκ τούτου δεν υποστηρίζουμε μεμονωμένες μεταρρυθμίσεις χωρίς μια γενική αναθεώρηση του ημερολογίου για το ποδόσφαιρο ανδρών και γυναικών.

2. Η ανάπτυξη του παιχνιδιού στο υψηλότερο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών διοργανώσεων, δεν θα πρέπει να μειώσει αλλά να προωθήσει τις επενδύσεις σε μικρά και μεσαία πρωταθλήματα, τα οποία δίνουν ζωή στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο σε όλο τον κόσμο και παρέχουν περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες στους παίκτες.

3. Κάθε επέκταση του διεθνούς ημερολογίου αγώνων πρέπει να περιλαμβάνει επαρκείς εγγυήσεις για την υγεία και την ευημερία των παικτών.

4. Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί η σωστή ισορροπία μεταξύ συλλόγων και χωρών, παρέχοντας ευκαιρίες απασχόλησης και διασφαλίζοντας το δικαίωμα των παικτών να εκπροσωπούν τις αντίστοιχες χώρες τους.

5. Οι μεταρρυθμίσεις στο ημερολόγιο και οι αγώνες πρέπει να παρέχουν τον απαραίτητο χώρο για την ανάπτυξη του ανδρικού και γυναικείου ποδοσφαίρου.

6. Με βάση αυτό, συμμετέχουμε σε διάλογο με όλες τις οντότητες του παιχνιδιού και σύντομα θα συναντηθούμε με τη FIFA για να συζητήσουμε τα σημεία που σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις αυτής της πρότασης».