Η UEFA ανοίγει το διαγωνισμό για το EURO 2028: Οι προϋποθέσεις συμμετοχής

Η UEFA ανακοίνωσε σήμερα τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη διοργάνωση του EURO 2028, του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί σε λιγότερο από επτά χρόνια και θα ακολουθήσει εκείνο του 2024, στη Γερμανία.

Οι ενδιαφερόμενες Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες-μέλη της UEFA μπορούν να υποβάλουν αίτηση έως τον Μάρτιο του 2022, ενώ η επίσημη ανακοίνωση για την οικοδέσποινα χώρα έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 2023.

Το UEFA EURO 2028 προβλέπει συνολικά 51 αγώνες και 24 ομάδες στον διαγωνισμό, όπως και στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις, ενώ επιτρέπονται κοινές αιτήσεις, εφόσον τα έθνη είναι γεωγραφικά γειτονικά.

Μεταξύ των προϋποθέσεων που πρέπει να τηρούνται, οι ενδιαφερόμενες Ομοσπονδίες θα πρέπει να προτείνουν 10 γήπεδα με τις ακόλουθες δυνατότητες:

  • Τουλάχιστον ένα στάδιο με ελάχιστη καθαρή χωρητικότητα 60.000 θέσεων.
  • Τουλάχιστον ένα στάδιο (κατά προτίμηση δύο) με ελάχιστη καθαρή χωρητικότητα 50.000 θέσεων.
  • Τουλάχιστον τέσσερα στάδια με ελάχιστη καθαρή χωρητικότητα 40.000 θέσεων.
  • Τουλάχιστον τρία στάδια με ελάχιστη καθαρή χωρητικότητα 30.000 θέσεων.

Οι ενδιαφερόμενες Ομοσπονδίες πρέπει να σεβαστούν το ακόλουθο χρονικό πρόγραμμα:

  • 23 Μαρτίου 2022 – Προθεσμία επιβεβαίωσης ενδιαφέροντος από τις υποψήφιες Ομοσπονδίες
  • 30 Μαρτίου 2022 – Κοινοποίηση των απαιτήσεων για την υποψηφιότητα στις ενδιαφερόμενες Ομοσπονδίες
  • 5 Απριλίου 2022 – Ανακοίνωση των υποψήφιων Ομοσπονδιών από την UEFA
  • 12 Απριλίου 2023 – Προθεσμία για την παράδοση του τελικού αρχείου αίτησης
  • Σεπτέμβριος 2023 – Ορισμός της (των) Ομοσπονδίας (-ών) διοργάνωσης του UEFA EURO 2028

Για να διασφαλιστεί η συμβατότητα με το αθλητικό κι εμπορικό φορμάτ του αγώνα, η άμεση πρόκριση της ομάδας υποδοχής (ή των ομάδων υποδοχής) θα είναι εγγυημένη μόνο σε μία ή το πολύ δύο Ομοσπονδίες, όπως στο παρελθόν.

Εάν περισσότερες από δύο Ομοσπονδίες υποβάλουν κοινή υποψηφιότητα, η άμεση πρόκριση όλων των ομάδων από τις χώρες υποδοχής δεν μπορεί να διασφαλιστεί και θα εξαρτηθεί από απόφαση η οποία θα ληφθεί από κοινού με τις ομάδες του προκριματικού τουρνουά.

Καθώς οι κανόνες της διοργάνωσης δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί, οι πληροφορίες σχετικά με τα δεδομένα, τον αριθμό των ομάδων που συμμετέχουν και τον αριθμό των αγώνων είναι προσωρινές και υπόκεινται σε αλλαγές.