Θεσσαλονικείς: «Ναι» στις παρελάσεις, «Nαι» στις δοξολογίες του Αγ. Δημητρίου, «Όχι» στο λοκντάουν


Οι Θεσσαλονικείς θέλουν να διεξαχθούν κανονικά οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου αλλά και οι εορτασμοί του Αγίου Δημητρίου. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα της δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία «Interview» για λογαριασμό του politic.gr και παρουσιάζουμε σήμερα.
Κανονικά θα διεξαχθούν οι παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου, αλλά και οι εορτασμοί για τον Άγιο Δημήτριο στη Θεσσαλονίκη, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. Συγκεκριμένα, ο υπουργός τόνισε πως τόσο οι παρελάσεις όσο και οι εορτασμοί θα πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή όλων των πολιτών, όχι μόνο των εμβολιασμένων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και η διάθεση των πολιτών, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους (43,8%) υποστηρίζουν πως οι παρελάσεις πρέπει να γίνουν με τη συμμετοχή τόσο εμβολιασμένων όσο και ανεμβολίαστων. Ωστόσο, ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό πολιτών (40,2%) θεωρεί ότι οι παρελάσεις δεν πρέπει να γίνουν καθόλου, ενώ μόλις το 12,7% των πολιτών απάντησε ότι οι παρελάσεις πρέπει να γίνουν μόνο με εμβολιασμένους.Σε ότι έχει να κάνει με τις δοξολογίες του Αγίου Δημητρίου, οι Θεσσαλονικείς αντιμετωπίζουν θετικά το ζήτημα των εορταστικών εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της πόλης και την μνήμη του Αγίου της πόλης. Την παραπάνω άποψη επιβεβαιώνει το 40,8% των Θεσσαλονικέων που απάντησαν ότι οι δοξολογίες πρέπει να γίνουν κανονικά φέτος τόσο με εμβολιασμένους όσο και με ανεμβολίαστους. Αντίθετα, λιγότεροι (35,0%) είναι αυτοί που θεωρούν ότι οι εορτασμοί φέτος δεν πρέπει να γίνουν και ακόμη λιγότεροι (22,3%) αυτοί που απάντησαν ότι στις εορταστικές εκδηλώσεις πρέπει να συμμετέχουν μόνο οι εμβολιασμένοι.Παρά την αρνητική επιδημιολογική εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη, και το μόλις μίας εβδομάδας μίνι λοκνταουν, φαίνεται ότι η «κόπωση της πανδημίας» έχει επηρεάσει τους περισσότερους Θεσσαλονικείς. Ειδικότερα, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης (70,0%) διαφωνεί με την επιβολή ενός μίνι λοκντάουν με στόχο τον έλεγχο της μετάδοσης του ιού ενώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μόνο το 30% κρίνει θετικά το συγκεκριμένο μέτρο.Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα ευρήματα της δημοσκόπησης σχετικά με τα ποσοστά των εμβολιασμών αλλά και τα προνόμια των εμβολιασμένων.

Το 65,0% δηλώνει ότι έχει κάνει το εμβόλιο έστω και με τη μία δόση, το 21,0% αποκαλύπτει ότι δε το έχει κάνει και δεν το εμπιστεύεται ενώ το 2% δηλώνει ότι είναι κατά των εμβολίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 6% απαντά ότι σκοπεύει να το κάνει το επόμενο διάστημα.Το 52,2% έναντι του 46,6% πιστεύει ότι οι εμβολιασμένοι θα έπρεπε να έχουν περισσότερες ελευθερίες από τους ανεμβολίαστους, καθώς συνέβαλαν στην οχύρωση της χώρας έναντι του κορονοϊού.Ήταν η πρώτη διαγραφή που έκανε ο Κ. Μητσοτάκης από τη στιγμή που εξελέγη πρωθυπουργός, με την Κ.Ο της ΝΔ να μετρά πλέον 157 βουλευτές. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης σε ποσοστό 61,7% προκρίνει την απόφαση του πρωθυπουργού, σε αντίθεση με το 27,4% που διαφωνεί.

Τέλος, αξιοσημείωτο είναι ότι με τη διαγραφή Μπογδάνου συμφωνεί το 67,3% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ ενώ πιο συγκρατημένο (56,5%) είναι το ποσοστό των ψηφοφόρων ΝΔ που συμφωνεί με τη συγκεκριμένη διαγραφή.

Δείτε την δημοσκόπηση