Θετικό το Euroworking Grοup στη μη περικοπή των συντάξεων (video)

Θετικοί ως προς τη μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη συνεδρίαση του Euroworking Group.
Σύμφωνα με πήγες της Ευρωζώνης στη συζήτηση για την Ελλάδα, το EWG ενημερώθηκε για την πρόθεση των ελληνικών αρχών να μην εφαρμόσουν την περαιτέρω περικοπή των συντάξεων κατά 1% που αποφασίστηκε το 2017 ως μέτρο «έκτακτης ανάγκης». Η Ελλάδα, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ επιχειρηματολόγησε ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% θα εκπληρωθεί χωρίς τη νέα περικοπή, η οποία εάν εφαρμοστεί θα οδηγήσει σε περισσότερη ανισότητα.
Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, τα κράτη-μέλη συμφώνησαν με την Ελλάδα στην ανάγκη για μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης και ήταν «αρκετά θετικά» στη μη εφαρμογή της περικοπής. Ωστόσο, δεν λήφθηκε η τελική απόφαση, καθώς κάποια κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να λάβουν πρώτα την έγκριση των κοινοβουλίων τους.
Αξιωματούχος της Ευρωζώνης διευκρίνισε σήμερα ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται καθόλου στην ατζέντα του Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συζήτησης του θέματος των συντάξεων στο πλαίσιο έκτακτου Eurogroup που ενδέχεται να οριστεί για τις 19 Νοεμβρίου με ατζέντα την εμβάθυνση της Ευρωζώνης.
Όπως είπε «η συζήτηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Νοεμβρίου, ώστε η Βουλή των Ελλήνων να ψηφίσει επί ενός τελικού σχεδίου προϋπολογισμού και όχι με τις εναλλακτικές που περιλαμβάνει το προσχέδιο που έλαβε η Κομισιόν». Το ουσιαστικό ζητούμενο, όπως επισημαίνουν στις Βρυξέλλες είναι να μην τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% επί του ΑΕΠ, για όσο διάστημα έχει συμφωνηθεί.
Πηγές  του Υπουργείου Οικονομικών σχολίαζαν ότι υπήρξαν μεγάλα βήματα σύγκλισης, ωστόσο οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως υπάρχουν ακόμη λίγες εκκρεμότητες οι οποίες θα κλείσουν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Συριόπουλος- Θάνος Τσίρος 
Σχετική είδηση: Υπερπλεονάσματα και φοροελαφρύνσεις στο σημερινό EuroWorking Group
=www.ert.gr

2018-10-26 20:30:20

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ