Θ. Βενιάμης: Η ναυτιλία στη μάχη κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου

«Η ναυτιλία γίνεται ο πρώτος βιομηχανικός κλάδος που υιοθετεί παγκοσμίως συγκεκριμένους στόχους για τη μείωση των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG)»,  δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης, με αφορμή την υιοθέτηση της αρχικής στρατηγικής του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού IMO για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG) που προβλέπεται να οριστικοποιηθεί έως το 2023.
«Η σημερινή απόφαση του  Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) αποτελεί ορόσημο για την παγκόσμια ναυτιλία και θα πρέπει να αναγνωριστεί και να γίνει σεβαστή από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.
Η απόφαση που ευθυγραμμίζει τη συνδρομή της παγκόσμιας ναυτιλίας στο στόχο της μείωσης αερίων ρύπων με τη Συμφωνία των Παρισίων, προβλέπει μείωση 50% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου GHG έως το 2050 σε σύγκριση με το 2008, καθώς και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 40% μέχρι το 2030, καταβάλλοντας προσπάθειες προς το 70% έως το 2050.
Σημειώνεται ότι, πρόσφατα, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός ΙΜΟ είχε αποφασίσει να δημιουργήσει έναν οδικό χάρτη για μια ολοκληρωμένη στρατηγική μείωσης των εκπομπών CO2, που περιλαμβάνει καθορισμένες εργασίες και χρονοδιαγράμματα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (Greenhouse Gas – GHG) από τα πλοία.
Η πρώτη σημαντική φάση για την ανάπτυξη του οδικού χάρτη του ΙΜΟ έγινε με την υιοθέτηση μιας στρατηγικής από την επιτροπή θαλάσσιου περιβάλλοντος (MEPC 72)με ημερομηνίες-στόχους.
«Η στρατηγική αυτή στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στα κράτη, τους εφοπλιστές, τους προμηθευτές καυσίμων / ενέργειας, τα ναυπηγεία, τους κατασκευαστές μηχανών και τις εταιρείες ναυτιλιακής τεχνολογίας καθώς και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να συνεργαστούν ώστε να παράσχουν τα απαραίτητα εργαλεία για την επιτυχή εφαρμογή αυτής της ιστορικής απόφασης. Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών σκοπεύει να εργαστεί μεθοδικά και εποικοδομητικά με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προς αυτόν τον σκοπό» κατέληξε ο κ. Βενιάμης.
Η Επιτροπή Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος συνεδρίασε, από 9 έως 11 Απριλίου, στην έδρα του ΙΜΟ στο Λονδίνο και ασχολήθηκε και με την εφαρμογή του ορίου του 0,50% για το θείο στα καύσιμα των πλοίων από την 1η Ιανουαρίου 2020.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-04-16 09:29:29

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ