Θ. Γρηγοριάδης: Η απόφαση του Τραμπ ρίχνει στην αγκαλιά της Ρωσίας το Ιράν (audio)

0
21

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από την συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά θα ευνοήσει τη Ρωσία καθώς θα ενδυναμώσει τη σχέση της με το Ιράν και τις επιδιώξεις της στη Συρία εκτιμά ο κ. Θεοχάρης Γρηγοριάδης, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών και ανατολικοευρωπαϊκών σπουδών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (Freie Universität Berlin).

Μιλώντας στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη, ο κ. Γρηγοριάδης επεσήμανε ότι η απομόνωση του Ιράν δεν θα ευνοήσει τις ΗΠΑ, που στην προκειμένου περίπτωση ακολουθούν την πολιτική του Ισραήλ. Ως προς το ρόλο του Πούτιν στη νέα του θητεία, ο κ. Γρηγοριάδης σημειώνει ότι, θα εξαρτηθεί η δυναμική της Ρωσίας από το αν η Συρία θα εξελιχθεί σε ρωσικό Ιράκ, δηλαδή στο αν θα παραμείνει παγιδευμένη στρατιωτικά στη συγκεκριμένη χώρα ή θα καταφέρει να αποσυρθεί σταδιακά και να διαμορφώσει την επόμενη μέρα στη Συρία, συμβάλλοντας στη διακυβέρνηση της χώρας από μία νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή του Άσαντ και της αντιπολίτευσης των Σούνι μουσουλμάνων που δεν έχουν όμως σχέση με τρομοκρατικές οργανώσεις.
Αναφορικά με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, ο κ. Γρηγοριάδης υποστηρίζει ότι έχουν επιδεινώσει την ρωσική οικονομία καθώς έχουν στερήσει από τον τομέα ενέργειας σημαντικές εξωτερικές χρηματοδοτήσεις και αυτό συνεπάγεται υψηλότερο πληθωρισμό και περιορισμένη εσωτερική ζήτηση.
Σύμφωνα με τον κ. Γρηγοριάδη, βασικές πλέον προτεραιότητες για τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα αποτελέσουν η αποκατάσταση τις σχέσεις Ρωσίας με ΕΕ και η προώθηση του αγωγού North Stream II. Η σχέση δε Ρωσίας – Γερμανίας θα παραμείνει μία σχέση αλληλεξάρτησης και ο σταθερός παράγοντας που θα διαμορφώνει το πλαίσιο της σχέσης αυτής, αν και το θέμα της Ουκρανίας ενδέχεται να καθορίσει την εξέλιξη, καθώς η Γερμανία μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην εξεύρεση λύσης που δεν θα αμφισβητεί τα ουκρανικά σύνορα.
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Δημητρούλη
Φωτογραφία: AP (Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool)www.ert.gr

2018-05-09 13:51:58

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ