Ιδιωτικοποιήσεις και ενέργεια στις επαφές με τους θεσμούς – Αύριο η δημόσια διοίκηση (video)

0
14

Εξετάζοντας την πορεία της δ’ αξιολόγησης, ξεκίνησαν στις 10:00 οι επαφές μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, με πρώτα θέματα τις ιδιωτικοποιήσεις και την ενέργεια. Θα ακολουθήσουν η επισκόπηση ενώ η συζήτηση για τα θέματα της δημόσιας διοίκησης θα γίνει αύριο το μεσημέρι. Στόχος να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση για τα προαπαιτούμενα ως το Σάββατο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς παράγοντες, το κείμενο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) συντάσσεται ήδη από τα τεχνικά κλιμάκια.
Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε την Τρίτη ότι οι επαφές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων εξελίσσονται θετικά και «δείχνουν διάθεση για επίλυση των διαφορών», θεωρώντας ότι αυτό είναι καλό σημάδι για την επίτευξη staff level agreement έως το Eurogroup στις 24 Μαΐου, όπως είναι ο στόχος της κυβέρνησης.
Η επόμενη κομβική ημερομηνία είναι η 21η Ιουνίου (συνεδρίαση Eurogroup), καθώς, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των 88 προαπαιτούμενων της δ’ αξιολόγησης (εάν απομένουν ένα ή δύο που είναι χρονοβόρα δεν θεωρείται πρόβλημα, όπως έγινε με την γ’ αξιολόγηση) και ταυτόχρονα επιδιώκεται να κλείσει η συμφωνία τόσο για το χρέος όσο και για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση.
Γερμανία και ΔΝΤ εξακολουθούν να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για το ζήτημα του χρέους. Σύμφωνα με την Αθήνα, η συμμετοχή ή μη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέχρι τις αρχές Ιουνίου.
Δεν θα υπάρξει εμπλοκή στο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Επισημανε οτι εκείνο που συζητείται είναι το εάν η πρόταση θα περιορίζεται μόνο σε οικονομικά αποτελέσματα ή εάν θα εμπεριέχει και πολιτικές προϋποθέσεις, όπως ζητει το Βερολίνο.
Χρειαζόμαστε πραγματικά μία συμφωνία στο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο επικεφαλής του Ταμείου στην Ευρώπη, Πολ Τόμσεν. Ο χρόνος τελειώνει, αλλά αν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup του Μαΐου, θα έχουμε αρκετό χρόνο για να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα, προκειμένου αυτό να συμπέσει αυτό με το υπόλοιπο του προγράμματος του ESM, πρόσθεσε.
Για ζήτημα μηνών προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Κομισιον.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-05-16 09:00:51

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ