Ικανοποίηση από το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας-Οι επόμενες διαβουλεύσεις

Σημαντικό βήμα για την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο, χαρακτηρίζεται απ’ όλες τις πλευρές η τεχνική συμφωνία για την 4η αξιολόγηση που επιτεύχθηκε το βράδυ του Σαββάτου μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.
Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, το ένα κομμάτι του παζλ έχει πάρει τον δρόμο του και στο Eurogroup της Πέμπτης, όπου θα επικυρωθεί η συμφωνία, θα υπάρξουν επιπλέον στοιχεία για τις συζητήσεις σχετικά με τη διευθέτηση του χρέους, ενώ στις 21 Ιουνίου θα συζητηθεί και η μεταμνημονιακή εποπτεία. «Θεωρούμε ότι τα ζητήματα-αγκάθια λύθηκαν με έναν τρόπο ικανοποιητικό για την ελληνική πλευρά», πρόσθεσε ο κ.Τσακαλώτος, ενώ για τον ΕΝΦΙΑ ανέφερε πως ο φετινός φόρος θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές τιμές. Σημειώνεται ότι τα περισσότερα προαπαιτούμενα θα ενσωματωθούν στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί αρχές Ιουνίου στη Βουλή.

Διαπραγμάτευση: Έκλεισε η τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς-Κοινή δήλωση ΕΕ-ΕΚΤ-ESM (video)

Καλά νέα χαρακτήρισε την τεχνική συμφωνία ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο. 
«Καλά νέα για την Αθήνα. Η Ελλαδα και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συμφώνησαν στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων για την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης. Ένα βήμα πιο κοντα σε μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM. Αναμένω τις συζητήσεις στο Eurogroup της Πέμπτης», έγραψε ο Μ. Σεντένο στο μήνυμά του στο Twitter.

Good news f/ #Athens. #Greece & the European institutions @ESM_Press , @EU_Commission & @ecb agreed the package of reforms to complete the 4th/final review. One step closer to a successful ESM program conclusion. Looking forward to our discussions in the #Eurogroup on Thursday pic.twitter.com/NZO3XYQDSk
— Mário Centeno (@mariofcenteno) May 19, 2018

Εξαιρετικά νέα από την Αθήνα, έγραψε στο twitter του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Excellent news from #Athens tonight. A staff level agreement reached with Greek authorities on reforms for the successful completion of the 4th review. #Eurogroup to discuss it on 24 May. Good signal with a view of preparing #Greece’s return to markets: pic.twitter.com/SYe8j9fdv3
— Valdis Dombrovskis (@VDombrovskis) May 19, 2018

Ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, τόνισε πως ανοίγει ο δρόμος για μία συνολική συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.
Ικανοποίηση για τις εξελίξεις εξέφρασε και το ΔΝΤ, αναφέροντας ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, σημειώνεται η πρόοδος που επετεύχθη στις συζητήσεις για το σκέλος των μεταρρυθμίσεων, ενώ παράλληλα τονίζεται ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, καθώς μέχρι στιγμής υπάρχουν ακόμα ανοιχτές διαφορές ανάμεσα στους θεσμούς για το συγκεκριμένο θέμα.
Συμφωνία επιτεύχθηκε στα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.
Τι συμφωνήθηκε με τους θεσμούς στα θέματα αρμοδιότητας του υπ. Εργασίας
Στα εργασιακά: Αναφορικά με την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, συμφωνήθηκε ο μηχανισμός μέτρησης της κάλυψης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Οι κλαδικές συμβάσεις θα επεκτείνονται, εφόσον οι επιχειρήσεις που υπογράφουν τη συλλογική σύμβαση, απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου, μέγεθος το οποίο θα πιστοποιείται, μέσω της αξιοποίησης των στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». Ομοίως, θα επεκτείνονται και οι διαιτητικές αποφάσεις που ισοδυναμούν με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, η συμφωνία αυτή επισφραγίζει την επαναφορά, από τον Αύγουστο του 2018, της αρχής της επεκτασιμότητας, η οποία θα επανισχύσει από κοινού με αυτήν της ευνοϊκότερης ρύθμισης, όπως έχει ήδη νομοθετηθεί.
Αναφορικά με το καθεστώς μεσολάβησης και διαιτησίας, συμφωνήθηκε η ενίσχυση της διαδικασίας μεσολάβησης με παράλληλη διατήρηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία στην κατεύθυνση των όσων ίσχυαν υπό το καθεστώς του ν. 1876/90. Επίσης, συμφωνήθηκε ότι η διαιτητική απόφαση θα πρέπει στο εξής να αιτιολογείται ειδικά και ως προς το στοιχείο της αγοραστικής δύναμης του μισθού, γεγονός το οποίο ενισχύει τη θέση των εργαζομένων.
Στην κοινωνική ασφάλιση: Η συζήτηση αφορούσε αποκλειστικά την εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, όπου διαπιστώθηκε ότι έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα.
Στην κοινωνική αλληλεγγύη: Συμφωνήθηκαν οι παράμετροι για το επίδομα στέγασης, που θα δοθεί το 2019 σε πάνω από 1.300.000 πολίτες, για τη στήριξη των νέων ζευγαριών και των νοικοκυριών με παιδιά και θα ξεκινάει από τα 70 ευρώ, το μήνα.
Όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου, η υλοποίηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) έχει κριθεί απολύτως επιτυχημένη και το πρόγραμμα παύει να αποτελεί αντικείμενο οποιασδήποτε παρακολούθησης από τους θεσμούς.
Το επιτυχημένο πιλοτικό πρόγραμμα αξιολόγησης αναπηρίας επεκτείνεται σε τουλάχιστον δύο ακόμη περιοχές (Θεσσαλονίκη, Πάτρα). Ταυτόχρονα, ο νέος τρόπος διαχείρισης των αιτημάτων σταδιακά επεκτείνεται σε όλη τη χώρα. Με τον ηλεκτρονικό φάκελο αναπηρίας, οι διαδικασίες εξέτασης στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) απλοποιούνται και επιταχύνονται.
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-05-20 09:40:59

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ