Ινδία: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων από κορωνοϊό

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έκανε έκκληση σήμερα στους πιστούς να τιμήσουν με συμβολικό τρόπο μια σημαντική ινδουιστική γιορτή καθώς η χώρα ανακοίνωσε πάνω από 200.000 νέα κρούσματα covid -19 για τρίτη συνεχή ημέρα.

Η Ινδία ανακοίνωσε 234.692 κρούσματα covid-19 το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των περιστατικών σε σχεδόν 14,5 εκατ., ο δεύτερος υψηλότερος στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ. Οι θάνατοι στη χώρα λόγω της covid-19 αυξήθηκαν κατά 1.341 στους 175.649.

Η αύξηση του αριθμού των νεκρών είναι ραγδαία, καθώς πεθαίνουν πλέον καθημερινά πάνω από 1.000 άνθρωποι.

Η κριτική για τον τρόπο που η κυβέρνηση της Ινδίας έχει διαχειριστεί την υγειονομική κρίση έχει ενταθεί, καθώς συνεχίζουν να γίνονται θρησκευτικές γιορτές και προεκλογικές εκστρατείες ενώ πληθαίνουν οι αναφορές για ελλείψεις σε νοσοκομειακές κλίνες, οξυγόνο και δόσεις εμβολίων.

Ινδουϊστικές γιορτές και προεκλογικές συγκεντρώσεις

Αφού εκατοντάδες χιλιάδες ασκητές και πιστοί ινδουιστές συγκεντρώθηκαν για αρκετές ημέρες στις όχθες του Γάγγη σε βόρειο κρατίδιο για τη θρησκευτική γιορτή Κουμπ Μελά ο Μόντι ζήτησε σήμερα να υπάρξει συγκράτηση, αναφέροντας σε ανάρτησή του στο twitter ότι ο εορτασμός θα πρέπει τώρα είναι «συμβολικός».

Ειδικοί έχουν προειδοποιήσει για την εξάπλωση των πιο μολυσματικών παραλλαγμένων στελεχών του ιού, ιδιαίτερα σε συναθροίσεις μεγάλης κλίμακας για θρησκευτικές γιορτές και πολιτικές συγκεντρώσεις. Σήμερα ο Μόντι αναμενόταν να πραγματοποιήσει δύο προεκλογικές συγκεντρώσεις στο κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης όπου συνεχίζονται οι τοπικές εκλογές. Τις τελευταίες εβδομάδες, τέτοιου είδους συγκεντρώσεις έχουν προσελκύσει χιλιάδες ανθρώπους, λίγοι εκ των οποίων τηρούν τα πρωτόκολλα ασφαλείας απέναντι στην covid-19.

Αφού επέβαλε πέρυσι ένα από τα αυστηρότερα lockdown στο κόσμο για σχεδόν τρεις μήνες, η κυβέρνηση της Ινδίας χαλάρωσε σχεδόν όλους τους περιορισμούς έως τις αρχές του 2021, αν και πολλές περιοχές έχουν επιβάλει μέτρα σε τοπικό επίπεδο.

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters