Ιορδάνης Πασχαλίδης και Πέτρος Κωνσταντινίδης στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ

0
12

Δύο αθλητές – δύο παγκόσμιοι πρωταθλητές στο άθλημα της ιστιοπλοΐας. Ο πρώτος, ο Ιορδάνης Πασχαλίδης, στα 51 του χρόνια θεωρείται από τους κορυφαίους ιστιοπλόους στον κόσμο στα Τornando, ενώ ο δεύτερος, ο Πέτρος Κωνσταντινίδης, ο μόλις 19 ετών αθλητής, όπως όλα δείχνουν, έχει μπροστά του μια λαμπρή καριέρα. Προσφάτως, αναδείχθηκαν «χρυσοί» στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Γαλλίας, στην κλάση Tornado. Οι δύο τους, λοιπόν, καλεσμένοι στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΠΟΡ» με τον Τάσο Επιτρόπου και τον Κωνσταντίνο Δημητρακόπουλο, μίλησαν για τον έρωτά τους με τη θάλασσα και το «πανί», τις επιτυχίες που έχουν πετύχει, τα όνειρα και τους στόχους που έχουν θέσει από κοινού στην ιστιοπλοΐα.
Ο «σαρωτικός» Ιορδάνης Πασχαλίδης, συνεχίζει ακόμη και σε αυτή την ηλικία να πετυχαίνει αξιοθαύμαστα πράγματα. Όπως ο ίδιος τόνισε, βέβαια, δτην εκπομπή, «η ηλικία δεν παίζει κανένα ρόλο στο άθλημα της ιστιοπλοΐας, εφόσον κάνεις το καθήκον σου ως αθλητής, με συχνές προπονήσεις και σωστή διατροφή. Είναι και κάτι που το κάνω εδώ και 45 χρόνια», παραδέχεται.
Μιλώντας για τους στόχους που έχει θέσει ο ίδιος, αναφέρθηκε στον συναθλητή του Κώστα Τριγκώνη και στο τί φιλοδοξούσαν να πετύχουν σε αυτό το άθλημα, «με τον Κώστα τρέχουμε όλα αυτά τα χρόνια, κατακτήσαμε πολλά πράγματα μαζί. Ο στόχος, λοιπόν, που έχουμε θέσει είναι να μεγαλώσει η οικογένεια του καταμαράν στην Ελλάδα, και δεν δύναται να μην κατέβει ομάδα καταμαράν στην ολυμπιάδα, ενώ εμείς οι ίδιοι έχουμε κατακτήσει πράγματα στο παγκόσμιο στερέωμα».
Είπε, πως έχουν δημιουργήσει μια «σχολή», και ως μπαμπάδες, όπως τόνισε, φέρνουνε νέα παιδιά κοντά τους, για να μάθουν το καταμαράν και κατά δεύτερο λόγο να αρχίζουν να κερδίζουν.
Με τον Κώστα Τριγκώνη έχουν κατακτήσει 6 παγκόσμιους τίτλους, ενώ επισημαίνει πως δεν έχουν χωρίσει κι εξακολουθούν να τρέχουν μαζί, εμπλουτίζοντας την ομάδα τους και δοκιμάζοντας νέα παιδιά.
Σειρά να πάρει το λόγο είχε ο νεαρός Πέτρος Κωνσταντινίδης. Ο 19χρονος αθλητής εξομολογήθηκε πως αισθάνεται πολύ τυχερός που έχει για δάσκαλο τον Ιορδάνη Πασχαλίδη. «Έναν άνθρωπο που εκτός από συναθλητής είναι κι ένα εκπληκτικό άτομο», που του μαθαίνει καθημερινά βιώματα ζωής.
«Είναι ένας πολύ ήρεμος άνθρωπος που μου έχει μάθει στα δύσκολα να μην θολώνω από την πίεση, και να το αποτρέπω όλο αυτό», δηλώνει.
Εκτός θαλάσσης, ο Πέτρος σπουδάζει στο τμήμα τοπογράφων – μηχανικών στο ΑΠΘ. Το πως συνδυάζει σπουδές και αθλητισμό; Ο ίδιος είπε, «στην πραγματικότητα είναι δύσκολο αυτό το εγχείρημα, το να βρεις χρόνο, δηλαδή, να συνδυάσεις αυτά τα δύο, ιδίως αν έχεις και υψηλούς στόχους. Βασικός μου σκοπός είναι να συνδυάσω το επάγγελμα που σπουδάζω με το άθλημα που μου αρέσει».
«Ο χρόνος που έχω από την προσωπική μου ζωή μπορεί να δεσμεύεται, αλλά αν έχεις πάθος για κάτι όλα σου φαίνονται δυνατά».
Συνεχίζοντας η συζήτηση πήγε στο πρόγραμμα των προπονήσεών τους. Παίρνοντας το λόγο ο Ιορδάνης Πασχαλίδης είπε πως, όταν έχει μια καλή ημέρα, κάνουν 4-5 ώρες, ενώ αυτό εξαρτάται καθαρά από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Υπογράμμισε πως επειδή το άθλημά τους είναι πολύ τεχνικό, σε μέρες «κακές» ασχολούνται με τη ρύθμιση των σκαφών.
«Φέτος ήταν μια πολύ καλή περίοδος, και ευνοηθήκαμε, ακριβώς, λόγω των καιρικών συνθηκών. Όση προπόνηση έκανα με τον Κώστα Τσιγκώνη για την Ολυμπιάδα του Πεκίνου, κάναμε με τον Πέτρο μετά και τον Μάρτιο».
Ο Κωνσταντινίδης, με αφορμή το νεαρό της ηλικίας τους, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα του να ασχοληθείς με τον αθλητισμό.
«Η ιστιοπλοΐα είναι ένα άθλημα που σε βγάζει από το ίντερνετ, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό, αποφεύγοντας την καθιστική ζωή».
«Μέσω αυτού, γνωρίζεις άτομα υπό δύσκολες συνθήκες κι έτσι ανακαλύπτεις τους πραγματικούς χαρακτήρες του καθενός. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να διαλέξεις ποιοι θα είναι αυτοί που θα σου σταθούν στις δύσκολες στιγμές κι εκεί δημιουργείς καλές φιλίες».
Η ιστιοπλοΐα, τέλος, ανέφερε χρειάζεται πειθαρχία, μυαλό, τεχνική, μηχανική για τις ρυθμίσεις των σκαφών, καλή φυσική κατάσταση και να σέβεσαι τη θάλασσα.
Τέλος, ο Πασχαλίδης μίλησε για τις δυσκολίες και τις «αδικίες» που έχει αντιμετωπίσει όλα αυτά τα χρόνια. «Έχω αισθανθεί αδικημένος στη δική μου καριέρα, τώρα όμως βιώνω το αίσθημα της δικαίωσης. Όλα τα προβλήματα με έχουν κάνει καλύτερο κι ότι πίκρες αντιμετώπισα έχουν ξεχαστεί από τις χαρές. Κι αυτός είναι και λόγος που συνεχίζω ακόμη και το κάνω»!
PHOTO CREDITS: ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΤΗΣ

sports.ert.gr.

2018-07-17 19:31:15

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ