Ιορδανία: Επεισόδια στις διαδηλώσεις κατά των πολιτικών λιτότητας

Χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους της Ιορδανίας και το βράδυ του Σαββάτου, για να διαδηλώσουν κατά των πολιτικών λιτότητας που προωθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη χώρα.
Ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ κάλεσε σε «εθνικό, συνολικό και ορθολογικό διάλογο για το νομοσχέδιο για τον φόρο εισοδήματος», το οποίο έχει προκαλέσει από την Τετάρτη αυτές τις διαμαρτυρίες, από τις σοβαρότερες την τελευταία πενταετία.
Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Αμμάν και σε άλλες πόλεις του βασιλείου εναντίον του νομοσχεδίου που προβλέπει τη φορολόγηση των χαμηλών εισοδημάτων.
Οι κινητοποιήσεις έγιναν τη νύχτα, την περίοδο του Ραμαζανιού, του μήνα νηστείας για τους μουσουλμάνους, κατά τη διάρκεια του οποίου η νυχτερινή ζωή είναι κατά παράδοση έντονη.
Σχεδόν 3.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν κοντά στα γραφεία του πρωθυπουργού στο κέντρο της πρωτεύουσας έως τα ξημερώματα της Κυριακής, παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
«Αυτός που αυξάνει τις τιμές θέλει να πυρπολήσει τη χώρα», «Είμαστε ο λαός, είμαστε η κόκκινη γραμμή», «Κυρίαρχος λαός, κυρίαρχη πατρίδα», φώναζαν οι διαδηλωτές κρατώντας ιορδανικές σημαίες και ζητώντας ξανά την απομάκρυνση του πρωθυπουργού Χάνι Μούλκι.
Εκατοντάδες διαδηλωτές κατέβηκαν επίσης στους δρόμους της Ζάρκα, της Μπάλκα στην ανατολική Ιορδανία, της Μάαν και της Κάρακ στη νότια, της Μάφρακ, της Ιρμπίντ και της Γέρασα στη βόρεια.
EPA/ANDRE PAIN
Ώρες νωρίτερα, οι διαπραγματεύσεις είχαν αποβεί άκαρπες μεταξύ των εκπροσώπων των συνδικάτων και του Μούλκι, ο οποίος τόνισε μετά τις συνομιλίες ότι η διαβίβαση του νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο «δεν σημαίνει απαραίτητα την έγκρισή του από το σώμα».
Ο πρόεδρος της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής ομοσπονδίας, ο Άλι αλ-Άμπους, δήλωσε ότι είπε στον πρωθυπουργό πως ο «πολίτης εξαντλείται από την αύξηση των τιμών και των φόρων» και ότι «το κράτος πρέπει να διαφυλάξει την ανεξαρτησία του και να μην ενδώσει στις απαιτήσεις του ΔΝΤ».
Το ΔΝΤ ενέκρινε το 2016 ένα πιστωτικό όριο 723 εκατομμυρίων δολαρίων για τρία χρόνια για την Ιορδανία. Σε αντάλλαγμα, το βασίλειο δεσμεύτηκε να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να μειώσει σταδιακά το δημόσιο χρέος του στο 77% του ΑΕΠ έως το 2021, έναντι 94% που ήταν το 2015.
Η υποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων Σύρων προσφύγων επιβαρύνει σημαντικά την οικονομία της Ιορδανίας.
Ο βασιλιάς Αμπντάλα χαρακτήρισε χθες «άδικο ο πολίτης να πληρώνει μόνος τις συνέπειες των φορολογικών μεταρρυθμίσεων».
Το φορολογικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε βάσει των προτάσεων του ΔΝΤ, προβλέπει αύξηση τουλάχιστον 5% των φόρων για τους ιδιώτες και στο εξής φορολογεί τους εργαζόμενους με ετήσιο μισθό 8.000 δηναρίων (περίπου 9.700 ευρώ). Οι εταιρικοί φόροι θα αυξηθούν μεταξύ 20 και 40%.
Στο Κοινοβούλιο δεν υπήρξε ομοφωνία. Από τους 130 βουλευτές, 78 διαφώνησαν με το νομοσχέδιο, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την προσήλωσή τους «στην εθνική, οικονομική και κοινωνική ειρήνη».
Από τον Ιανουάριο, αρκετές αυξήσεις τιμών αποφασίστηκαν στην Ιορδανία, κυρίως στο ψωμί, όπως και αυξήσεις φόρων σε είδη πρώτης ανάγκης.
Οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί πέντε φορές από την αρχή του έτους, ενώ τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν κατά 55% από τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 18,5% του πληθυσμού είναι άνεργοι και το 20% είναι στα όρια της φτώχιας.
Πηγές: ΕΡΤ1, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-06-03 16:13:17

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ