Ιράν: Προς ενίσχυση των ικανοτήτων εμπλουτισμού ουρανίου – Στρατιωτικό συνασπισμό ζητά το Ισραήλ

Σε λειτουργία έθεσε το Ιράν σχέδιο προκειμένου να αυξήσει την ικανότητά του να εμπλουτίζει ουράνιο αυξάνοντας τον αριθμό συσκευών φυγοκέντρησης που διαθέτει, όπως ενημέρωσε σχετικά τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA). Από την πλευρά του, ο υπουργός Πληροφοριών του Ισραήλ Ίσραελ Κατζ ζητά να σχηματιστεί στρατιωτικός συνασπισμός εναντίον του Ιράν, αν η Τεχεράνη ξεκινήσει να εμπλουτίζει ουράνιο για στρατιωτικούς σκοπούς.

Tο Ιράν ξεκινά τις διαδικασίες ενίσχυσης των ικανοτήτων εμπλουτισμού ουρανίου

«Τη Δευτέρα κατατέθηκε επιστολή στην Υπηρεσία για την έναρξη ορισμένων δραστηριοτήτων», δήλωσε ο Ιρανός αντιπρόεδρος Αλί Ακμπάρ Σαλεχί. «Αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ίσως αύριο βράδυ στο Νατάνζ (κεντρικό Ιράν) μπορέσουμε να ανακοινώσουμε το άνοιγμα του κέντρου παραγωγής νέων συσκευών φυγοκέντρησης», πρόσθεσε ο Σαλεχί, που είναι επίσης επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.
Όπως δήλωσε ο Ίσραελ Κατζ, εάν προχωρήσει στα σχέδιά του το Ιράν, «θα πρέπει να πάρει θέσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ και όλος ο δυτικός συνασπισμός –οι αραβικές χώρες και το Ισραήλ σίγουρα θα συμμετέχουν– δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι αν οι Ιρανοί ξεκινήσουν και πάλι (τον εμπλουτισμό ουρανίου σε στρατιωτικό επίπεδο), θα σχηματιστεί ένας στρατιωτικός συνασπισμός εναντίον τους».
Ο Κατζ έκανε τις δηλώσεις αυτές στο κρατικό ραδιόφωνο του Ισραήλ την ώρα που η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν κινδυνεύει με κατάρρευση μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.
Οι Ευρωπαίοι, η Κίνα και η Ρωσία επιθυμούν να τη διατηρήσουν. Προς το παρόν το Ιράν τηρεί τη συμφωνία, όμως προειδοποίησε ότι θα ξεκινήσει και πάλι τον εμπλουτισμό ουρανίου «σε βιομηχανικό επίπεδο», αν αυτή καταργηθεί.
Η «απειλή» της Τεχεράνης «να ξεκινήσει και πάλι τον εμπλουτισμό ουρανίου σε στρατιωτικό επίπεδο (…) αποδεικνύει τον πανικό στον οποίο βρίσκονται οι Ιρανοί αξιωματούχοι», εκτίμησε ο Κατζ.
Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-06-05 12:27:15

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ