Ισπανία-Βενεζουέλα συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις

Βενεζουέλα και Ισπανία ανακοίνωσαν ότι θα εξομαλύνουν τις σχέσεις τους και θα στείλουν ξανά τους πρεσβευτές τους η μια στην πρωτεύουσα της άλλης, τερματίζοντας τη διένεξη τους που είχε ξεσπάσει τον Ιανουάριο, με αφορμή την επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε. στο κράτος της Νότιας Αμερικής.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο είχε ανακαλέσει τον πρεσβευτή της χώρας του στη Μαδρίτη τον Ιανουάριο, καταγγέλλοντας τις «επανειλημμένες επεμβάσεις» της ισπανικής κυβέρνησης στα εσωτερικά της χώρας του, με την Ισπανία να ανταποδίδει την κίνηση.
Οι δύο κυβερνήσεις «συμφώνησαν να αρχίσουν μια διαδικασία εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεων», αναφέρει κοινή ανακοίνωση των δύο πλευρών που διευκρινίζει ότι οι πρεσβευτές θα επιστρέψουν εντός ημερών.
Η Ε.Ε. επέβαλε τον Ιανουάριο κυρώσεις σε αξιωματούχους της Βενεζουέλας στους οποίους πρόσαψε την ευθύνη για τη βίαιη καταστολή διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης, κίνηση που ακολούθησε την πρωτοβουλία των ΗΠΑ.
Το Καράκας δέχθηκε έντονες επικρίσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά και από κράτη της Λατινικής Αμερικής, όταν δημιουργήθηκε μια νέα συντακτική συνέλευση, αποσπώντας αρμοδιότητες από το ελεγχόμενο από την αντιπολίτευση κοινοβούλιο. Οι επικριτές της κυβέρνησης του Μαδούρο έκαναν λόγο περί αυταρχικής παρέκκλισης και μετατροπής της χώρας σε δικτατορία, κάτι που η κυβέρνηση απέρριψε.
Η απόφαση να προκηρυχθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές στις 20 Μαΐου επίσης επικρίθηκε από πολέμιους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.
Ο σοσιαλιστής πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο έχει κατηγορήσει την Ισπανία ότι σε συνεργασία με άλλα ευρωπαϊκά κράτη και τις ΗΠΑ προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνησή του.
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuterswww.ert.gr

2018-04-19 07:17:34

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ