Ισπανία: Πέμπτη και Παρασκευή θα συζητηθεί η πρόταση μομφής κατά του Ραχόι

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θα αντιμετωπίσει την Παρασκευή την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που έχει κατατεθεί σε βάρος του, καθώς οι καταδίκες για διαφθορά δεκάδων προσώπων που συνδέονται με το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του (PP) απειλούν την εξαετή διακυβέρνησή του.
Το κοινοβούλιο της Ισπανίας συμφώνησε τη Δευτερα 28/5 ότι η συζήτηση και η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή, αν και οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές, που έκαναν την πρόταση μομφής, θα πρέπει να πασχίσουν για να συγκεντρώσουν αρκετή υποστήριξη στο κατακερματισμένο κοινοβούλιο ώστε να εκθρονίσουν τον Ραχόι.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επωφελούνται από την αδυναμία του Ραχόι, καθώς 29 πρόσωπα που συνδέονται με το PP καταδικάσθηκαν την περασμένη Πέμπτη, στην κορύφωση μιας μακροχρόνιας δίκης για διαφθορά, για εγκλήματα που περιλαμβάνουν αθέμιτη άσκηση επιρροής και πλαστογράφηση λογαριασμών.
Το PP έχει συσπειρωθεί πίσω από τον Ραχόι, ο οποίος δήλωσε σήμερα πως έχει την πρόθεση να ολοκληρώσει την τετραετή θητεία του και πως οι καταδίκες για διαφθορά δεν επηρεάζουν ούτε ένα μέλος της κυβέρνησής του. Ο 63χρονος πρωθυπουργός είχε επιβιώσει μιας πρότασης μομφής τον περασμένο Ιούνιο.
Οι Ciudadanos (Πολίτες), ένα φιλελεύθερο κόμμα που βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις και το πιθανότερο είναι να κερδίσει ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές, κάλεσε σήμερα τον Ραχόι να τις προκηρύξει.
Η κυβέρνηση του Ραχόι είναι εξασθενημένη και έχει στιγματισθεί από τις καταδίκες για διαφθορά, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Mundo ο επικεφαλής των Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα.
«Η μόνη δημοκρατική και αξιοπρεπής έξοδος είναι να δώσουμε φωνή στον ισπανικό λαό ώστε να επιλέξει νέα κυβέρνηση και νέο κοινοβούλιο», δήλωσε.
Οι Ciudadanos είπαν το Σάββατο ότι είναι πρόθυμοι να εργασθούν με τους Σοσιαλιστές για να στηρίξουν έναν ουδέτερο υποψήφιο για να ανατρέψει τον Ραχόι, η κυβέρνηση μειοψηφίας του οποίου έχει επίσης πληγεί από την κρίση που πυροδοτήθηκε από την ψήφο της Καταλονίας υπέρ της ανεξαρτησίας.
Από την πλευρά των Σοσιαλιστών, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ισπανίας (PSOE), ο Χοσέ Λουίς Αμπάλος, διαβεβαίωσε σήμερα πως «η ερώτηση που θα τεθεί, την Πέμπτη ή την Παρασκευή, είναι μια ψήφος υπέρ ή κατά της κυβέρνησης. Να συνεργασθεί κανείς ή όχι με την ατιμωρησία; Αυτή είναι η ερώτηση» που τίθεται.
Εντούτοις δεν είναι σαφές αν οι Σοσιαλιστές και οι Ciudadanos θα ενωθούν για να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Ραχόι.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFPwww.ert.gr

2018-05-28 15:43:34

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ