Ισπανία: Πέφτει ο Ραχόι – Νέος Πρωθυπουργός ο Πέδρο Σάντσεθ

Ο Πέδρο Σάντσεθ, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναλάβει τα ηνία της Ισπανίας, αφού το κόμμα του έχει ήδη εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των 176 ψήφων που χρειάζεται για να περάσει την πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι στην ψηφοφορία της Παρασκευής. Η ψηφοφορία έχει οριστεί για τις 12 το μεσημέρι μία ώρα Ελλάδος.

Ναι, στην πρόταση μομφής έχουν δηλώσει ως τώρα:
PSOE ( Σοσιαλιστές) 84
UNIDOS PODEMOS 67
ERC ( Καταλανική αριστερά) 9
COMPROMIS ( Βαλένθια) 4
PDeCat ( Καταλανοί εθνικιστές ) 8
PNV( Βάσκοι εθνικιστές) 5
EH-BILDU ( Βασκική αριστερά) 2
NC ( Κανάρια) 1
PNV ( Βάσκοι Εθνικιστές) 5
Σύνολο : Από τους 350 οι 180. Για την απόλυτη πλειοψηφία απαιτούνται 176.
Σημαντικός παράγοντας για την διαμόρφωση του αποτελέσματος το βασκικό Εθνικιστικό κόμμα που αποφάσισε να καταψηφίσει την κυβέρνηση Ραχόι, δίνοντας με τους πέντε βουλευτές που διαθέτει, την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία στην πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσες.
Το PNV στήριζε τον Ραχόι μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, όταν υπερψήφισε τον προϋπολογισμό, αλλά αποφάσισε να αποσύρει αυτήν τη στήριξη αφού δεκάδες πρώην στελέχη και άλλα πρόσωπα που συνδέονται με το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα καταδικάστηκαν σε πολυετείς καθείρξεις για την ανάμιξή τους σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς.
Ο Σάντσεθ μετά την απόφαση του Ραχόι να μην παραιτηθεί πριν από την ψηφοφορία, αναμένεται αυτόματα να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας με το ενδεχόμενο των εκλογών να απομακρύνεται. Το ζήτησαν και τα μικρότερα κόμματα άλλωστε. Επίσης το 2019 είναι έτος δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στην Ισπανία.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1 Δώρα Μακρήwww.ert.gr

2018-05-31 20:51:24

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ