Ισραήλ: Ο Ναφτάλι Μπένετ ορκίζεται πρωθυπουργός

Το ισραηλινό κοινοβούλιο έδωσε απόψε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του νέου πρωθυπουργού της χώρας, Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος διαδέχεται τον πρώην σύμμαχό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου, που ήταν στην εξουσία επί 12 χρόνια.

Από τους 119 παρόντες βουλευτές (του 120μελούς Κοινοβουλίου), οι 60 ψήφισαν υπέρ του νέου συνασπισμού, στον οποίο μετέχουν η δεξιά και η αριστερά και στηρίζει επίσης αραβικό κόμμα. Πενήντα εννέα βουλευτές, κυρίως του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου, της άκρας δεξιάς και υπερορθόδοξων κομμάτων, καταψήφισαν.

Ήδη χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν απόψε για να γιορτάσουν την αποχώρηση Νετανιάχου από την πρωθυπουργία. Ένα περιχαρές πλήθος γέμισε την πλατεία Ράμπιν, στο κέντρο του Τελ Αβίβ, για να γιορτάσει την αλλαγή της κυβέρνησης.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, συνεχάρη σήμερα τον νέο πρωθυπουργό του Ισραήλ. «Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, συγχαίρω τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, και τον εναλλάξ πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ και όλα τα μέλη της νέας ισραηλινής κυβέρνησης» δήλωσε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωση, συμπληρώνοντας πως ανυπομονεί να εργαστεί μαζί με τον Μπένετ «για να ενισχύσουμε όλες τις πτυχές της μακράς και στενής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών μας».

«Το Ισραήλ δεν έχει καλύτερο φίλο από τις ΗΠΑ. Ο δεσμός μεταξύ των λαών μας είναι η απόδειξη των κοινών αξιών μας και δεκαετιών στενής συνεργασίας» τόνισε.

«Οι ΗΠΑ παραμένουν ακλόνητη υποστήριξη της ασφάλειας του Ισραήλ. Η διοίκησή μου έχει δεσμευτεί πλήρως να συνεργαστεί με τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης για τους Ισραηλινούς, τους Παλαιστίνιους και τους λαούς σε όλη την περιοχή» σημείωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Με τη σειρά της, η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, συνεχάρη τον νέο πρωθυπουργό του Ισραήλ και δήλωσε ότι επιθυμεί να συνεργαστεί «στενά» με τη νέα κυβέρνηση.

«Η Γερμανία και το Ισραήλ συνδέονται με μοναδική φιλία την οποία θέλουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω. Σε αυτό το πνεύμα, ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά μαζί σας» δήλωσε η Μέρκελ, σε μήνυμα που απηύθυνε στον Μπένετ και έδωσε στη δημοσιότητα η εκπρόσωπός της, Ουλρίκε Ντέμερ, στο Twitter.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa