Ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Γάζα μετά την εκτόξευση «εμπρηστικών» μπαλονιών

Το Ισραήλ ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στόχων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ως αντίποινα για την εκτόξευση μπαλονιών από την περιοχή με προσαρμοσμένους εμπρηστικούς μηχανισμούς εναντίον του νότιου τμήματος της ισραηλινής επικράτειας.

Εκρήξεις ακούστηκαν στην πόλη της Γάζας τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Αρκετά μπαλόνια εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα στο Ισραήλ νωρίτερα την Τρίτη προκαλώντας πολλές πυρκαγιές, σύμφωνα με την ισραηλινή πυροσβεστική υπηρεσία.

Πρόκειται για τα πρώτα σοβαρά επεισόδια μετά από τις διάρκειας 11 ημερών μάχες μεταξύ των δύο πλευρών που έληξαν σε εκεχειρία στις 21 Μαΐου.

Ακολούθησε η διαδήλωση Εβραίων εθνικιστών στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ την Τρίτη, η διοργάνωση της οποίας πραγματοποιήθηκε υπό τις απειλές της Χαμάς, την μαχητική ομάδα που διαχειρίζεται τη Γάζα.

Τι γνωρίζουμε για τις επιθέσεις;

Σε δήλωσή τους, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν ότι τα μαχητικά αεροσκάφη τους είχαν χτυπήσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις που εκμεταλλεύεται η Χαμάς στη Χαν Γιούνες και στην πόλη της Γάζας.

Όπως αναφέρεται, «τρομοκρατική δραστηριότητα» λάμβανε χώρα στην εγκατάσταση και οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις «ήταν προετοιμασμένες για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της επανάληψης εχθροπραξιών, ενόψει συνεχιζόμενων τρομοκρατικών ενεργειών από τη Λωρίδα της Γάζας».

Δεν είναι άμεσα σαφές εάν οι αεροπορικές επιθέσεις έχουν προκαλέσει τραυματισμούς.

Εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε σε ανάρτηση στο Twitter ότι οι Παλαιστίνιοι θα συνεχίσουν να επιδιώκουν τη «γενναία αντίσταση και να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους και τους ιερούς τόπους» στην Ιερουσαλήμ.

Η πυροσβεστική υπηρεσία του Ισραήλ δήλωσε ότι τα μπαλόνια που ξεκίνησαν νωρίτερα από τη Γάζα προκάλεσαν τουλάχιστον 20 πυρκαγιές σε χωράφια από κοινότητες στο νότιο Ισραήλ.

Αυτό είναι το πρώτο βίαιο επεισόδιο από τότε που η νέα κυβέρνηση συνασπισμού του Ισραήλ ανέλαβε την εξουσία το περασμένο Σαββατοκύριακο, με επικεφαλής τον Ναφτάλι Μπενέτ. Η νέα κυβέρνηση τερματίζει την 12χρονη θητεία του Μπενιαμίν Νετανιάχου ως πρωθυπουργού.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC