Ιστορικά κτήρια της Αθήνας αποκτούν ζωή με νέα χρήση (video)

Ιστορικά κτήρια της Αθήνας αποκτούν ζωή με νέα χρήση. Μεγάλη είναι η ανταπόκριση και για τη δεύτερη φάση του πιλοτικού προγράμματος αξιοποίησης των ακινήτων των ταμείων, όπως καταγράφει έρευνα της ΕΡΤ.

Ένα κτήριο διαμάντι θα λάμψει και πάλι, με νέα χρήση μέσα από το πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας για αξιοποίηση των ακινήτων των ταμείων. Είναι το ιστορικό μέγαρο Δεληγιώργη εκεί όπου στεγαζόταν η Ταινιοθήκη της Ελλαδας στην οδό Κανάρη το οποίο άνοιξε την πόρτα του αποκλειστικά για την ΕΡΤ.
«Στο Ιστορικό κτήριο που ήταν κλειστό για τουλάχιστον 10 χρόνια, στεγαζόταν η ταινιοθήκη Ελλάδος και είναι έτοιμο για την νέα του χρήση» δήλωσε η Άννα Λάμπρου, Αρχιτέκτονας – Πολεοδόμος
Χρόνια κλειστό και το 3όροφο νεοκλασικό δημιούργημα του Ερνέστου Τσίλλερ, ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.
«Πληγώθηκε» από πυρκαγιά το 97. Οι εργασίες αποκατάστασης διήρκεσαν 8 χρόνια, αναδεικνύοντας έναν αρχιτεκτονικό θησαυρό.
Εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση φορέων του Δημοσίου, που στεγάζονται σε νοικιασμένα κτήρια, για μεταγκατάσταση σε κάποιο από τα 24 κτήρια τα οποία εντάχθηκαν στην πρώτη φάση του προγράμματος πέρυσι τον Ιούλιο.
Για τα 20 από αυτά ανοίγει νέα σελίδα, μεταξύ των οποίων και για το κτήριο της οδού Πινδάρου όπου θα εγκατασταθεί το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας.
«Επιταχύνουμε και δημιουργούμε, πρότυπο αναβίωσης εγκαταλελειμμένων κτηρίων -επιστροφής της αξίας τους στα Ταμεία και ανταπόδοσης σε μεγάλη κλίμακα και στο κοινωνικό σύνολο και στην εμπορική περιοχή της Αθήνας στο ιστορικό κέντρο που ρήμαξε από τέτοια φαινόμενα» τόνισε ο Νίκος Μπελαβίδας, αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ
Μια ανάσα από την πλατεία Συντάγματος η λάμψη χάνεται μπαίνοντας στο εγκαταλελειμμένο από χρόνια κτήριο της Στοάς των Εμπόρων στην οδό Βουλής εκεί όπου για μισό αιώνα στεγαζόταν το ταμείο τους.
Χιλιάδες φάκελοι, μέρος του αρχείου του ΟΑΕΕ βρίσκονται στο εγκαταλελειμμένο κτήριο της Στοάς των Εμπόρων.
Σε λίγο καιρό όμως το κτήριο θα αλλάξει όψη όπως και τα κλειστά μαγαζιά της Στοάς. Συγκαταλέγονται στα 50 ακίνητα για τα οποία τρέχει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για αξιοποίηση από ιδιωτικούς φορείς και συνεταιριστικά σχήματα.
Πρόγραμμα αξιοποίησης 33 ακινήτων των ταμείων αναμένεται να υλοποιηθεί σύντομα στον Πειραιά. Συνολικά έχουν καταγραφεί 1.125 ακίνητα από τα οποία σχεδόν τα μισά είναι κλειστά.
Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβουwww.ert.gr

2018-04-27 21:06:28

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ