Ιστορικά χαμηλό για την τουρκική λίρα υπό την απειλή Τραμπ

0
30

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο σήμερα καθώς η κυβέρνηση του Τραμπ ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει την αδασμολόγητη πρόσβαση της Τουρκίας στην αμερικανική αγορά, κίνηση που θα μπορούσε να επηρεάσει τουρκικές εισαγωγές αξίας 1,66 δισεκ. δολαρίων. Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος υποχώρησε νωρίτερα στις 5,18 λίρες ανά δολάριο ενώ στις 12:41 διαμορφώθηκε στις 5,1750 λίρες, ενώ έχει απολέσει περίπου 25% της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος.
Οι ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα επέβαλαν κυρώσεις σε δύο Τούρκους υπουργούς για την κράτηση του Αμερικανού πάστορα Μπράνσον. Η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις σε δύο Τούρκους υπουργούς, τον υπουργό Δικαιοσύνης Αμπντουλχάμιτ Γκιουλ και τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σάιλου.
Η Άγκυρα απάντησε αμέσως με τις δικές της κυρώσεις. Η διαμάχη μεταξύ των δύο εταίρων του ΝΑΤΟ απειλεί να κλιμακωθεί, όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο. Εάν οι ΗΠΑ επεκτείνουν τις κυρώσεις τους, θα επηρεαστεί και η τουρκική οικονομία καθώς  τα προγράμματα οικονομικής τόνωσης των τελευταίων ετών, χρηματοδοτούνται με πολλά δάνεια και πρόκειται να λήξουν.
Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ έχει ήδη εκπονήσει νομοσχέδιο την περασμένη εβδομάδα που δεν θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να υποστηρίξουν ένα διεθνές πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας για την Τουρκία. Έτσι, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη αποσταθεροποίηση της τουρκικής οικονομίας σε χρόνο μηδέν.
Όπως και άλλες αναδυόμενες αγορές, η Τουρκία μπορεί επίσης να είναι ευάλωτη στα επιτόκια των ΗΠΑ που αυξάνονται περαιτέρω. «Ακόμη και τώρα, τα επιτόκια των ΗΠΑ ενδέχεται να κινηθούν ψηλότερα, γεγονός το οποίο αναμένεται να επηρεάσει επίσης το χρέος των αναδυόμενων αγορών», υπογραμμίζεται σε άρθρο του Bloomberg.
Εάν η οικονομική ισχύς επιβραδυνθεί καθώς οι τιμές στη χώρα συνεχίζουν να αυξάνονται, θα μπορούσε γρήγορα να προκληθεί ο λεγόμενος στασιμοπληθωρισμός -η οικονομία παραμένει στάσιμη και ο πληθωρισμός επιταχύνεται.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuterswww.ert.gr

2018-08-06 13:11:09

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ