Ιταλία: Απαισιοδοξία εν αναμονή της ανακοίνωσης των προσώπων της νέας κυβέρνησης

Υπό τον όρο ότι δεν θα υπάρξουν ενστάσεις από τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, αναμένεται εντός του τριημέρου η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης συνασπισμού της Ιταλίας, δίνοντας τέλος σε 80 ημέρες αδιεξόδου ύστερα από τις εκλογές της 4ης Μαρτίου, από τις οποίες δεν προέκυψε αυτοδυναμία. Πολιτικά πρόσωπα δήλωσε ότι θα υπουργοποιηθούν ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, εξαγγέλλοντας ότι η κυβέρνησή του προτίθεται να αποζημιώσει τους πολίτες που έχασαν χρήματα εξαιτίας πτώχευσης τραπεζικών ιδρυμάτων.
«Ουσιαστικά καμία ιταλική κυβέρνηση δεν έχει επιβιώσει πέντε χρόνια», υπενθυμίζουν αναλυτές στο πρακτορείο Reuters.  Η τελευταία προειδοποίηση έρχεται από τον υπουργό Οικονομικών της Σλοβακίας Πέτερ Καζίμιρ που χαρακτήρισε  «αποστολή αυτοκτονίας» το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης της Ιταλίας.
Όπως εκτιμάται, οι Βρυξέλλες δεν θα χρειαστεί να αναλάβουν δράση για την επιβολή των δημοσιονομικών κανόνων, αφού η απάντηση θα δοθεί από τις χρηματαγορές. Ενδεικτικά το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι μόνο το 36% του χρέους της Ιταλίας ύψους 2,4 τρισεκατομμυρίων ευρώ κατέχεται από ξένους, ενώ ιταλοί ψηφοφόροι -οικογενειάρχες κατέχουν ένα μεγάλο ποσοστό ομολόγων.

EU may not enforce its rules on Italy, but financial markets will
— Reuters World (@ReutersWorld) May 25, 2018

Tο Κίνημα 5 Αστέρων και η ακροδεξιά Λέγκα  «εταίροι με αποκλίνουσες προτεραιότητες»,  έχουν οριακή μόνο πλειοψηφία στη Γερουσία και μικρότερη των 10 εδρών πλειοψηφία στην Άνω Βουλή.
Η μεγάλη πρόκληση θα είναι ο καθορισμός των προτεραιοτήτων για τον προϋπολογισμό του 2019, αφού Λέγκα και κίνημα των 5 Αστέρων περιέλαβαν μείωση των φόρων και θέσπιση ενιαίου εισοδήματος για τους αδυνάτους, ιδιαίτερα δαπανηρές πολιτικές, που σύμφωνα με τους επικριτές, η υπερχρεωμένη Ιταλία «δύσκολα μπορεί να αντέξει», ενώ η πολιτική για το μεταναστευτικό χαρακτηρίζεται ως ένα ακόμη αγκάθι.
Ο πρόεδρος Ματαρέλα έχει ήδη υπαινιχθεί στον Ντι Μάιο και τον Σαλβίνι ότι έχει την εξουσία να απορρίψει νόμους που θεωρεί αντισυνταγματικούς, περιλαμβανομένης της νομοθεσίας που παραβιάζει διεθνείς συνθήκες, ενώ διαμηνύει ότι η σύγκρουση με τις Βρυξέλλες πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί.
«Οι επόμενες εκλογές είναι πολύ πιο κοντά απ’ ό,τι ίσως πιστεύετε», δήλωσε χθες ο απερχόμενος υπουργός Βιομηχανίας Κάρλο Καλέντα.
Τα διαθέσιμα κεφάλαια χαρακτηρίζονται ελάχιστα, ενώ η Λέγκα θα επιδιώξει να υπηρετήσει τους δικούς της κυρίως ψηφοφόρους στον πλούσιο Βορρά και το Κίνημα των 5 Αστέρων θα επικεντρωθεί στις δικές του περιοχές, στον Νότο.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuterswww.ert.gr

2018-05-25 14:14:25

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ