Ιταλία: Διαβουλεύσεις Ματαρέλα για προσωρινή κυβέρνηση – Τα σενάρια για νέες εκλογές (video)

Συνεχίστηκαν την Τετάρτη οι διαβουλεύσεις του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Κάρλο Κοταρέλι αλλά και τον επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο που προέκυψε μετά τις βουλευτικές εκλογές. Οι συναντήσεις έληξαν χωρίς να γίνουν ανακοινώσεις.

Νωρίτερα, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Κ. Κοταρέλι είχε εμπνεύσει αισιοδοξία δηλώνοντας στο πρακτορείο ANSA πως μια κυβέρνηση πολιτικών και όχι τεχνοκρατών είναι ακόμα πιθανή, υπό το φως και της οικονομικής αστάθειας που προκάλεσε η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης μεταξύ του Κινήματος 5 Αστέρων και της Λέγκας.
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι περισσότερες κοινοβουλευτικές ομάδες δεν θα υποστήριζαν μια προσωρινή κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον Κ. Κοταρέλι, παρά μόνο για να προετοιμάσει νέες εκλογές. Η συζήτηση επικεντρώνεται προς το παρόν στην διάρκεια της θητείας της προσωρινής κυβέρνησης, με αξιωματούχους του Δημοκρατικού Κόμματος να ζητούν εκλογές ακόμα και στις 29 Ιουλίου. Κάτι τέτοιο όμως, είναι πιθανό μόνο αν το Κοινοβούλιο διαλυθεί μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.
Ο επικεφαλής των «5 Αστέρων» Λουίτζι Ντι Μάιο δεν φαίνεται να έχει εγκαταλείψει την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης με την Λέγκα. Σε συγκέντρωση στην Νάπολη, ο Ντι Μάιο δήλωσε πως «υπάρχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ας σχηματίσουμε την κυβέρνηση», ενώ σε δηλώσεις αξιωματούχων του Κινήματος τις τελευταίες μέρες είχε διαφανεί πως το κόμμα ήταν πρόθυμο να διαπραγματευτεί το όνομα του υπουργού Οικονομίας μετά την άρνηση του ιταλού Προέδρου της Δημοκρατίας να αποδεχτεί τον υποψήφιο αντιευρωπαϊστή Πάολο Σαβόνα για την θέση.
Εξάλλου, πηγές από το κόμμα της Λέγκας ανέφεραν ότι «η παράταξη δεν θα μπλοκάρει οποιαδήποτε γρήγορη πολιτική λύση που θα επέτρεπε στη χώρα να διαχειριστεί πιθανές επείγουσες καταστάσεις» σημειώνοντας ότι επιθυμούν την προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατό.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια εντυπωσιακή άυξηση της προτίμησης των ψηφοφόρων στην ξενοφοβική «Λέγκα» κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες. Με αυτή την προοπτική, σε ενδεχόμενη επόμενη εκλογική αναμέτρηση, τα δύο κόμματα θα εξασφαλίσουν άνετη κυβερνητική πλειοψηφία.
Σχετικές ειδήσεις: Παράταση της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ιταλίαwww.ert.gr

2018-05-31 05:05:19

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ