Ιταλία: Επαναδιαπραγμάτευση ζητάει ο Κόντε

Ο επικεφαλής της πρώτης κυβέρνησης συνασπισμού ανάμεσα στο Κίνημα 5 Αστέρων και στη Λέγκα του Βορρά, ξεκαθάρισε ότι η έξοδος της Ιταλίας από το ευρώ «δεν ετέθη ούτε τίθεται προς συζήτηση». «Το θέμα είναι άλλο. Είναι θεμιτό ή όχι για την κυβέρνηση μιας χώρας να επαναδιαπραγματευθεί την οικονομική πολιτική;», τόνισε ο Τζιουζέπε Κόντε και χαρακτηρίζοντας το δημόσιο χρέος της Ιταλίας «απολύτως βιώσιμο», είπε ότι η κυβέρνησή του θα προσπαθήσει να το μειώσει με μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης.
Με δεδομένο ότι οι ανησυχίες της Ευρώπης θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευσθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο, με την κατάθεση του προϋπολογισμού, ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, διακήρυξε τη «διαπραγματευτική δύναμη» της χώρας του ενώ, αναφέρθηκε στην αυστηρότερη στάση που θα υιοθετήσει η Ρώμη στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την οικονομική πολιτική έως τη μετανάστευση.
«Η Νομισματική Ένωση πρέπει να προσανατολίζεται προς τις ανάγκες των πολιτών και να ισορροπεί τις αρχές της ευθύνης και της αλληλεγγύης πιο αποτελεσματικά», τόνισε ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός, που αναχωρεί μέσα στην εβδομάδα για τον Καναδά και τη Σύνοδο των G7.
Η απόδοση των ιταλικών διετών κρατικών ομολόγων, που είχαν βρεθεί στο επίκεντρο των πρόσφατων μαζικών πωλήσεων,υποχωρούσε 20 μονάδες βάσης στο 2,85% και η διαφορά της από την απόδοση των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων περιορίσθηκε στις 248 μονάδες βάσης (2,48 ποσοστιαίες μονάδες), σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.
Οι επενδυτές ανησυχούν ότι το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης  θα μπορούσε να κοστίσει περισσότερα από 100 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ η Ιταλία έχει ήδη ένα από τα υψηλότερα χρέη στην ευρωζώνη σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας.
Σχετικά με την εξωτερική πολιτική,  ο Κόντε επιβεβαίωσε τη θέση της Ιταλίας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, αλλά ανακοίνωσε παράλληλα ανοίγματα προς τη Ρωσία.
ΠΗΓΗ:Financial Times
Σχετική είδηση: Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση του Τζ. Κόντε από τη Γερουσία
www.ert.gr

2018-06-06 18:48:00

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ