Ιταλία: Ο Τζ. Κόντε αναμένεται να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα κάλεσε για τις 17:30 (τοπική ώρα) τον καθηγητή Τζουσέπε Κόντε στο μέγαρο Κυρηνάλιο. Αναμένεται να αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, παρά το θέμα που προέκυψε χθες, με ιταλικές και ξένες εφημερίδες που αναφέρονταν σε ανακρίβειες του βιογραφικού του σχετικά με τις μεταπτυχιακές του σπουδές. Την ίδια στιγμή οι Βρυξέλλες προειδοποιούν ότι αναμένουν μια «αξιόπιστη» απάντηση για τη μείωση του δημοσίου χρέους της, κρίνοντας, ωστόσο, ότι το 2017 η Ιταλία δεν πέρασε τα όρια  του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης σε ό,τι αφορά το κριτήριο του χρέους.
Ο ιταλός πρόεδρος, όπως υπογραμμίζει  η εφημερίδα La Repubblica, πέρασε από το μικροσκόπιο το βιογραφικό του ιταλού υποψήφιου πρωθυπουργού, καθώς μένει να εξακριβωθεί αν τα δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με ανακριβείς αναφορές σε μεταπτυχιακή φοίτηση σε αμερικανικό πανεπιστήμιο μπορούν να επηρεάσουν την απόφαση να ανατεθεί η πρωθυπουργία στον ιταλό καθηγητή νομικής.
Το Κίνημα Πέντε Αστέρων έχει τονίσει, πάντως, ότι δεν έγινε ποτέ αναφορά σε μεταπτυχιακή φοίτηση του Κόντε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Ιταλοί σχολιαστές αναφέρουν ότι μια εναλλακτική στην υποψηφιότητα του συγκεκριμένου καθηγητή του πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, θα μπορούσε να είναι εκείνη του αρχηγού των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο. Αλλά ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι, επαναλαμβάνει ότι το κόμμα του δεν δέχεται μια τέτοια εξέλιξη.
Ερωτηθείς εάν η Επιτροπή είναι επιεικής με την Ιταλία, ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής, το ιταλικό δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 130,7% του ΑΕΠ το 2018, έπειτα στο 129,7% το 2019, έναντι 131,8% το 2017. Ως εκ τούτου, σημείωσε, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Επιτροπής για το 2016 και το 2017 η Ιταλία συμμορφώθηκε με τις απαιτήσεις του Συμφώνου, ωστόσο προειδοποίησε ότι πρέπει να συνεχίσει να μειώνει το δημόσιο χρέος της.
«Το ιταλικό χρέος είναι ένα σημαντικό ζήτημα για το μέλλον της Ιταλίας. Αυτό απαιτεί μια αξιόπιστη απάντηση», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.
«Το πολιτικό μας μήνυμα είναι σαφές. Η Ιταλία πρέπει να συνεχίσει να μειώνει το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος της, το οποίο είναι το υψηλότερο στην ΕΕ έπειτα από εκείνο της Ελλάδας», υπογράμμισε επίσης ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, κάνοντας λόγο για ανάγκη λήψης μέτρων ύψους 0,6% του ΑΕΠ το 2019.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-05-23 15:03:12

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ