Ιταλία: Τέρμα στο πολιτικό αδιέξοδο – Πρόσωπο των ημερών ο Σέρτζιο Ματαρέλα (video)

Με δυσπιστία αντιμετωπίζεται από μερίδα της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία, και είναι χαρακτηριστικό το εξώφυλλο του Spiegel με τον τίτλο: «Η Ιταλία αυτοκαταστρέφεται και παρασύρει την Ευρώπη». Ωστόσο, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιχειρεί να κρατήσει τις ισορροπίες, ζητώντας να μην επαναληφθούν τα λάθη που έκαναν με την Ελλάδα γερμανόφωνες χώρες. Πρόσωπο των ημερών, ο Ιταλός πρόεδρος, που κατάφερε να γεφυρώσει το πολιτικό χάσμα χωρίς η χώρα να οδηγηθεί στις κάλπες.

Ο εορτασμός της εθνικής επετείου στην Ιταλία αποκτά φέτος έντονο συμβολισμό, καθώς η χώρα βγαίνει από μία πολιτική κρίση σχεδόν 90 ημερών.
Ήρωας της ημέρας ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα. Οι Ιταλοί τον ευχαριστούν γιατί έβγαλε τη χώρα από το αδιέξοδο, παρά την έντονη κριτική που δέχτηκε τις προηγούμενες ημέρες.
Ανάλογη υποδοχή επεφύλαξε το πλήθος και στον νέο πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, στην πρώτη επίσημη εμφάνισή του. Μη μου λέτε συγχαρητήρια, δεν έχω κάνει τίποτα ακόμη, ήταν η μοναδική του δήλωση.
Ο Ιταλός πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη μπροστά από το Καπιτώλιο. Στη συνέχεια, μαζί με τον Κόντε και τους Ντι Μάιο και Σαλβίνι, τους νέους πρωταγωνιστές της ιταλικής πολιτικής σκηνής, παρακολούθησαν τη στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Ρώμης.
«Ενωμένοι για τη χώρα» ήταν το φετινό σύνθημα για τη γιορτή της αβασίλευτης Δημοκρατίας, πιο επίκαιρο από ποτέ.

Γιούνκερ: Η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού ποδοπατήθηκε-Όχι τα ίδια λάθη με την Ιταλία

Ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με νέες δηλώσεις του σε γερμανικές εφημερίδες, ζήτησε να μην επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν σε βάρος της Αθήνας, κυρίως από τις γερμανόφωνες χώρες, μετά την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα.
Βίντεο-Επιμέλεια: Μ. Αλεξάκη
Πηγή: ΕΡΤ1www.ert.gr

2018-06-02 20:11:48

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ