Ιταλία: Τον καθηγητή Κόντε επιλέγουν για πρωθυπουργό Πέντε Αστέρια – Λέγκα

Μιλώντας στην έξοδο του προεδρικού μεγάρου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, μετά τη συνάντηση που είχε λίγο νωρίτερα με τον πρόεδρο της Ιταλίας, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της νέας πολιτικής κυβέρνησης θα είναι ο καθηγητής νομικής Τζουζέπε Κόντε. Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο τόνισε, ότι πρόκειται για πολιτική κυβέρνηση, «η οποία επιβραβεύει τις μεγάλες μάχες που έχουν δώσει τα Πέντε Αστέρια». «Η Ευρώπη δεν πρέπει να φοβάται έστω και αν η ιταλική οικονομική πολιτική θα αλλάξει, με κύριο στόχο την ανάπτυξη», τόνισε από την πλευρά του ο γραμματέας της Λέγκας, Ματτέο Σαλβίνι, ο ακροδεξιός εταίρος της νέας ιταλικής κυβέρνησης.
Αν λάβει την έγκριση του προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος σύμφωνα με την Corriere della Sera, φέρεται να έχει εκφράσει την προτίμησή του να αναλάβει την πρωθυπουργία πρόσωπο με πολιτική εμπειρία, θα κληθεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα μεγάλων φοροελαφρύνσεων, αύξησης των δημοσίων δαπανών, αλλά και μερικής κατάργησης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και ήδη θεωρείται βέβαιο ότι θα έρθει σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες. Ενδεικτικά, ανέφερε την ανάγκη να παραμείνει δημόσιο αγαθό το νερό, την αξιοκρατία, την κατάργηση της μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος που ενέκρινε η κυβέρνηση του Ματτέο Ρέντσι και την στήριξη των ανέργων με το «εισόδημα του πολίτη».
Πενήντα τεσσάρων ετών, καταγόμενος από την Απουλία της Κάτω Ιταλίας, χωρισμένος και πατέρας ενός αγοριού δέκα ετών, ο Κόντε είναι καθηγητής Νομικής στη Φλωρεντία και διατηρεί γνωστό δικηγορικό γραφείο στην Ρώμη. Ό
Όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, συνέγραψε το πρόγραμμα των Πέντε Αστέρων για τον τομέα της δικαιοσύνης και ο Λουίτζι Ντι Μάιο τον είχε επιλέξει -την παραμονή των εκλογών της 4ης Μαρτίου- ως μελλοντικό υπουργό Δημόσιας Διοίκησης στην κυβερνητική ομάδα που πρότεινε το κίνημά του.
Τους τελευταίους μήνες έχει υπογραμμίσει με έμφαση ότι στην Ιταλία πρέπει να καταργηθούν εκατοντάδες «άχρηστοι νόμοι και να ενισχυθεί η καταπολέμηση της διαφθοράς, μια από τις κύριες πληγές του κρατικού μηχανισμού».
Ο Κόντε, φέρεται να έχει στενή σχέση με την πρώην υπουργό υπεύθυνη για τις θεσμικές αλλαγές Μαρία Έλενα Μπόσκι, ένα από τα ισχυρότερα ονόματα της ιταλικής κεντροαριστεράς.
«Η Ιταλία συνιστά κίνδυνο για το ευρώ και η Ευρώπη πρέπει να κάνει κάτι γι’ αυτό»
Το πρόγραμμα της ιταλικής κυβέρνησης συνασπισμού συμπεριλαμβάνει μαζικές απελάσεις 500.000 παράνομων μεταναστών, ένα εθνικό κατώτατο εισόδημα και προσέγγιση στη Ρωσία του Πούτιν. Το εν λόγω πρόγραμμα χαρακτηρίζεται λιγότερο ως κυβερνητικό μανιφέστο και περισσότερο ως έκκληση για βοήθεια από την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και ένα από τα ιδρυτικά μέλη του εγχειρήματος της Ε.Ε.
«Σήμερα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας είναι κατώτερο σε σχέση με το 1999.  Ενώ η Γερμανία ευημερούσε η Ιταλία φτώχαινε. Η Fiat δεν κυριαρχεί πια στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου και η ανεργία  κυμαίνεται στο 11% με την ανεργία των νέων να κινείται στο 32%», συνοψίζουν ιταλικά ΜΜΕ.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-05-21 15:50:13

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ