Κάθειρξη 8 ετών σε πρώην δήμαρχο για την εμπλοκή σε δολοφονία δημοσιογράφου

Ένας πρώην δήμαρχος από την Πολιτεία Τσιουάουα, στο βόρειο Μεξικό, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 8 ετών αφού ομολόγησε την εμπλοκή του στη δολοφονία, το 2017, της δημοσιογράφου Μιροσλάβα Μπριτς, ανακοίνωσαν οι δικηγόροι της οικογένειάς της.

Ο Ούγο Άμεντ Σουλτς καταδικάστηκε σε κάθειρξη οκτώ ετών και στην καταβολή οικονομικής αποζημίωσης από δικαστήριο της Τσιουάουα, ανέφερε η Propuesta Civica, μια οργάνωση νομικής αρωγής που βοήθησε τους συγγενείς της δημοσιογράφου.

Ο Σουλτς, ο πρώην δήμαρχος της πόλης Τσινίπας, είχε συλληφθεί τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, ο Σουλτς, που είναι μέλος του συντηρητικού κόμματος PAN, είχε αναλάβει «να ερευνήσει και να παράσχει πληροφορίες» για την Μπριτς στην εγκληματική οργάνωση που την σκότωσε.

Η Μιροσλάβα Μπριτς δολοφονήθηκε τον Μάρτιο του 2017, αφού δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα La Jornada ένα άρθρο της στο οποίο έγραφε ότι εγκληματίες, μέλη διαφόρων οργανώσεων, σκόπευαν να κατέβουν υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές.

Τον Μάρτιο του 2020 ένας από τους δράστες της ανθρωποκτονίας, ο Χουάν Κάρλος Μορένο, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 50 ετών.

Η Μιροσλάβα Μπριτς ήταν γνωστή για τα ερευνητικά ρεπορτάζ της και η δολοφονία της, με οκτώ σφαίρες στο κεφάλι, προκάλεσε αγανάκτηση στη χώρα και στο εξωτερικό. Κάθε χρόνο στο Μεξικό απονέμεται το βραβείο Μπριτς-Βαλντές, υπό την αιγίδα της UNESCO, της εφημερίδας La Jornada, του Γαλλικού Πρακτορείου και πολλών ευρωπαϊκών πρεσβειών, προς τιμή της Μιροσλάβα Μπριτς και του Χαβιέρ Βαλντές. Ο τελευταίος, επίσης γνωστός δημοσιογράφος στο βόρειο Μεξικό, ανταποκριτής της La Jornada και του Γαλλικού Πρακτορείου, δολοφονήθηκε τον Μάιο του 2017.

Το Μεξικό θεωρείται ως μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο για τους δημοσιογράφους, αφού από το 2000 έχουν δολοφονηθεί περίπου 100. Μόνο το 2020 καταγράφηκαν επτά δολοφονίες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP