Κίνα: Νέοι με αυτισμό σερβίρουν καφέ και «κερδίζουν» εμπειρίες ζωής

Παρόλο που μοιάζει με οποιοδήποτε καφέ της Σαγκάης, το A-Coffee είναι ιδιαίτερο, όχι τόσο για τα προϊόντα και τις γεύσεις που προσφέρει, όσο για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, καθώς στο προσωπικό του απασχολεί 8 άτομα με αυτισμό.
Το μη κερδοσκοπικό κέντρο έχει σκοπό να προσφέρει φροντίδα και συντροφικότητα στους νέους με αυτισμό, καθώς λειτουργεί ως ένας «προθάλαμος» για την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, που θα μπορούσαν στο μέλλον να συμβάλλουν, όχι μόνο στην επαγγελματική τους αποκατάσταση, αλλά και στην ομαλή προσαρμογή των ατόμων με αυτισμό σε μια καθημερινότητα εξωστρέφειας, στην οποία η συναναστροφή με άλλους παίζει καθοριστικό ρόλο.
Στην Κίνα ζουν σήμερα περισσότερα από 10 εκατομμύρια άτομα με αυτισμό, μεταξύ των οποίων 2 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.
Ο αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή  που χαρακτηρίζεται από δυσκολίες κοινωνικής αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας και από περιορισμένη και επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά.  Παρόλο που δεν υπάρχουν θεραπείες, η εκπαίδευση και η κατάρτιση των αυτιστικών ατόμων έχει αποδειχθεί σημαντική για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και την ενίσχυση των συμπεριφορών που κάνουν τα άτομα με αυτισμό περισσότερο λειτουργικά και δημιουργικά.
Η Τσάο Σιαοσία, 63 χρόνων, ιδρύτρια του A-Coffee, έχει δουλέψει για δέκα χρόνια με αυτιστικά παιδιά. Πολύ γνωστή μουσικός, η Τσάο ίδρυσε το 2008 το Angel’s Confidant Salon, ένα κέντρο φροντίδας που διδάσκει τα παιδιά με αυτισμό να παίζουν όργανα, να τραγουδούν και να χορεύουν. Με την πάροδο των χρόνων, το κέντρο απέκτησε μια ευρεία ομάδα υποστήριξης και στελεχώθηκε με το κατάλληλο προσωπικό, καθώς πάνω από 1.000 εθελοντές έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους.
Το A-Coffee  που δημιουργήθηκε τον Απρίλιο παρουσιάστηκε στο διαδίκτυο τον περασμένο μήνα σε απευθείας σύνδεση, στο πλαίσιο της προσπάθειας των υπεύθυνων και των υποστηρικτών, που θέλουν η πρωτοβουλία αυτή να γίνει όσο το δυνατόν πιο γνωστή.
Οι 8 νέοι με αυτισμό που φτιάχνουν και σερβίρουν καφέ στον συγκεκριμένο χώρο, δέχονται προς το παρόν παραγγελίες από τους εθελοντές που στηρίζουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, οι οποίοι ταυτοχρόνως τους ενθαρρύνουν και τους καθοδηγούν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Και μπορεί για την ώρα οι συγκεκριμένοι άνθρωποι με αυτισμό να εργάζονται «δοκιμαστικά» στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη στήριξη και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, στόχος των υπευθύνων ωστόσο –και πρωτίστως της κας  Σιαοσία- είναι να καταρτιστούν επαρκώς ώστε στο μέλλον, αν είναι δυνατό, να αποκτήσουν μια κανονική εργασία. Επιπλέον, μέσα από την αληθινή εμπειρία της αλληλεπίδρασης μεταξύ εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων, αλλά και όσων μαθαίνουν για τη συγκεκριμένη δράση, καθίσταται δυνατή η ευαισθητοποίηση-ενημέρωση γύρω από τον αυτισμό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-06-07 15:14:54

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ