Καινοτομούμε για την υγεία και το κοινωνικό σύνολο

1. Τι είναι, τι εκπροσωπεί το Pharma Innovation Forum (PIF)
Το Pharma Innovation Forum (PIF) είναι ένας σύνδεσμος 26 κορυφαίων φαρμακευτικών εταιρειών στην Ελλάδα. Μας ενώνει ο κοινός στόχος, να προσφέρουμε στους ασθενείς στην Ελλάδα ταχύτερη και ευρύτερη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες. Ως ενεργοί κοινωνικοί εταίροι, συνεργαζόμαστε με θεσμικούς φορείς για τη δημιουργία ενός δίκαιου, βιώσιμου, και υψηλής ποιότητας συστήματος υγείας. Μέσω της συνεχούς καινοτομίας, ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της Ελλάδας. Αποστολή μας είναι να προάγουμε την υγεία και την ευημερία, παρέχοντας πρωτοποριακές λύσεις για τη θεραπεία των ασθενειών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

2. Μιλάτε για καινοτομία. Μπορείτε να μας δώσετε παραδείγματα; Τα οφέλη;

Βεβαίως. Όταν μιλάμε για  φαρμακευτική καινοτομία, αναφερόμαστε στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων,  ή νέων θεραπειών που προσφέρουν σημαντικά οφέλη στους ασθενείς.  Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε δει αξιοθαύμαστες εξελίξεις στη φαρμακευτική βιομηχανία όπως η χρήση της ανοσοθεραπείας για τη θεραπεία του καρκίνου αλλά και άλλων αυτό-άνοσων παθήσεων ή  η ανάπτυξη γονιδιακών θεραπειών που ανοίγουν νέους ορίζοντες στην αντιμετώπιση σπάνιων και κληρονομικών νοσημάτων. Τα οφέλη της καινοτομίας είναι πολλαπλά. Βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα των θεραπειών, μειώνονται οι παρενέργειες και αυξάνονται οι πιθανότητες πλήρους ανάρρωσης. Επιπλέον, οι νέες θεραπείες συχνά μειώνουν τον χρόνο νοσηλείας και τις ιατρικές δαπάνες μακροπρόθεσμα.

Βρισκόμαστε μπροστά σε τεκτονικές αλλαγές στον χώρο αυτό καθώς η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας και ειδικότερα της Τεχνητής Νοημοσύνης σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην γενετική θα επιταχύνουν την πορεία προς την προσωποποιημένη ιατρική και την ιατρική ακριβείας, αλλάζοντας σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε σήμερα το σύστημα υγείας.

3. Πώς διαμορφώθηκε η συμμετοχή του PIF στο 9ο Delphi Economic Forum?

Η συμμετοχή του PIF στο 9ο Delphi Economic Forum ήταν αποτέλεσμα της δέσμευσής μας να προωθήσουμε την καινοτομία και τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο του Delphi Forum, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με ηγέτες της φαρμακευτικής βιομηχανίας, εκπροσώπους της κυβέρνησης,  της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στον τομέα της υγείας. Εστιάσαμε στη σημασία της συνεργασίας ώστε να επιταχυνθεί η πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, σε προτάσεις και λύσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού συστήματος υγείας.

Μέσα από τις συζητήσεις και τις παρουσιάσεις μας, αναδείξαμε τις στρατηγικές που μπορούν να οδηγήσουν σε ένα πιο βιώσιμο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας προς όφελος των Ελλήνων πολιτών.

4. Ποιο το όραμα του Forum για το προσεχές μέλλον;

Το όραμα του PIF για το προσεχές μέλλον είναι να ηγηθούμε στην προώθηση της καινοτομίας στην υγεία και να εξασφαλίσουμε ευρεία πρόσβαση σε προηγμένες θεραπείες για όλους τους ασθενείς στην Ελλάδα.

Στοχεύουμε στη συνεχή βελτίωση της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης μέσω της άμεσης και διαρκούς συνεργασίας με θεσμικούς φορείς, ακαδημαϊκά ιδρύματα, ενώσεις ασθενών κλπ. Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα δίκαιο και βιώσιμο σύστημα υγείας που εξασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες. Οραματιζόμαστε ένα μέλλον όπου κάθε ασθενής στην Ελλάδα θα έχει πρόσβαση στις καλύτερες δυνατές θεραπείες, και όπου η φαρμακευτική καινοτομία συμβάλλει στη συνολική ευημερία και ανάπτυξη της κοινωνίας. Με αυτές τις αξίες ως οδηγό, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε το έργο μας με αφοσίωση και πάθος.

5. Ποιες είναι οι θέσεις του PIF για το μέλλον της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα;

Ως PIF πιστεύουμε ότι για να καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε τα τεράστια οφέλη της φαρμακευτικής καινοτομίας προς όφελος της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα πρέπει να συν-διαμορφώσουμε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο που βασίζεται στις αρχές της δικαιοσύνης, της σταθερότητας, της προβλεψιμότητας αλλά και της συνυπευθυνότητας όλων των εταίρων.

Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός ανθεκτικού συστήματος υγείας που θα εξασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση σε σύγχρονες θεραπείες για όλους τους πολίτες. Πιστεύουμε ότι η στενή συνεργασία με όλους τους εταίρους μας είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την προώθηση της υγείας.

Επίσης, υποστηρίζουμε τον κομβικό ρόλο των επαγγελματιών υγείας οι οποίοι θα πρέπει να λαμβάνουν συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση, ώστε να μπορούν να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες.

6. Βρίσκεστε σε διάλογο με την Πολιτεία και τους φορείς της;

Είναι βασική μας προτεραιότητα να συμβάλλουμε αλλά και να αναβαθμίσουμε τον διάλογο με την πολιτεία καταθέτοντας τεκμηριωμένες και κοστολογημένες προτάσεις αλλά και βέλτιστες πρακτικές από άλλες χώρες.

Συμμετέχουμε ενεργά σε συζητήσεις και διαβουλεύσεις, προσφέροντας τη γνώση και την εμπειρία μας για τη χάραξη αποτελεσματικών στρατηγικών υγείας. Ο διάλογος όμως αυτός πρέπει να καταλήξει σε χειροπιαστές αποφάσεις που θα δώσουν λύσεις στα σημερινά αδιέξοδα. Δυστυχώς, ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας καθώς οι συνθήκες της αγοράς, όπως έχουν διαμορφωθεί λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης χρηματοδότησης του φαρμάκου, είναι εξαιρετικά δύσκολες.  Παρόλα αυτά, υπάρχουν λύσεις και προτάσεις στο τραπέζι του διαλόγου. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και να προωθούμε την  καινοτομία για να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την υγεία στην Ελλάδα. Για τους ασθενείς και την κοινωνία ευρύτερα.