Και τα πλαστικά πιάτα μιας χρήσης θέλει να απαγορεύσει η ΕΕ

Στο πλαίσιο της ευρύτερης δέσμευσης των κρατών μελών της ΕΕ, για τη σταδιακή κατάργηση προϊόντων καθημερινής χρήσης από πλαστικό, όπως τα καλαμάκια, οι αναδευτήρες ποτών και οι πλαστικές μπατονέτες –ακολουθώντας και το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας- σύντομα αναμένεται να καταργηθεί και η χρήση των πλαστικών πιάτων μιας χρήσης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και τα πλαστικά πιάτα στην πλειοψηφία τους έχουν ως βάση ένα συγκεκριμένο υλικό, παράγωγο του πετρελαίου. Ως εκ τούτου, ως απόρρητά, επιβαρύνουν το περιβάλλον σε τέτοιο βαθμό, που οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η απαγόρευση της χρήσης τους είναι πλέον επιτακτική.
Σύμφωνα και με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Wirtschaftswoche«, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει την απαγόρευση για τα επιτραπέζια σκεύη μίας χρήσης από πλαστικό (καλαμάκια, πλαστικά μαχαιροπήρουνα, ποτήρια κλπ.) με σκοπό να βοηθήσει στη μείωση του όγκου των πλαστικών αποβλήτων που ρυπαίνουν τον πλανήτη.
Σε κάθε περίπτωση, εκπρόσωπος της Κομισιόν απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την έκθεση σύμφωνα με  την οποία προβλέπεται η απαγόρευση των συγκεκριμένων αντικειμένων από πλαστικό.
Σύμφωνα με τον προκαταρκτικό προγραμματισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι νέες προτάσεις για την πρόληψη των πλαστικών αποβλήτων θα υποβληθούν το νωρίτερο στις 23 Μαΐου. «Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε στο θέμα αυτό», ανέφερε σχετικά ο εκπρόσωπος.
Η απαγόρευση δεν μπορεί να εφαρμοσθεί χωρίς την έκκριση- συγκατάθεση των κρατών μελών και του Ευρωκοινοβουλίου.
Περίπου 26 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων συσσωρεύονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη της Κομισιόν. Μόνο το 30% αυτής της ποσότητας πλαστικού συλλέγεται για ανακύκλωση, το υπόλοιπο 70% καταλήγει σε χωματερές, σε αποτεφρωτήρες και…στο περιβάλλον.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Der Spiegel
Φωτογραφία: AP /Frank Franklin IIwww.ert.gr

2018-05-02 09:32:29

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ