Κακλίκης: Το power game στα Βαλκάνια κάνει την Τουρκία ενεργότατη στην περιοχή (audio)

Ο  κ. Ιβάνωφ έχει αντιρρήσεις για το erga omnes και αυτό δημιουργεί δυσκολίες, αλλά πιστεύω ότι οι αντιρρήσεις του δεν θα διατηρηθούν για πολύ καιρό, δήλωσε ο κ .Γιώργος Κακλίκης, πρέσβης επί τιμή, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Ο κ. Κακλίκης υπενθύμισε ότι ο κ. Ιβάνωφ έγινε πρόεδρος της δημοκρατίας με πρόταση του κ. Γκρούεφσκι, όμως εκτιμά ότι μετά τη συνάντησή του σήμερα με τον κ. Δημητρώφ αλλά και με άλλες διεργασίες που θα γίνουν,  θα οδηγηθεί στην αποδοχή, έστω και με επιφυλάξεις. Πρόσθεσε ότι πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι διεργασίες στα κοινοβούλια δεν είναι απλός περίπατος.
Ο κ. Κακλίκης τόνισε ότι πρέπει και από τη δική μας πλευρά να υπάρξει ρύθμιση των πάντων,  το erga omnes, την εξαφάνιση των στοιχείων του αλυτρωτισμού και του επεκτατισμού, ούτως ώστε και το ελληνικό κοινοβούλιο και η ελληνική κοινωνία να αποδεχτούν μία τέτοια λύση. Επισήμανε ότι πρέπει από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, να γίνει μία προσπάθεια ενημέρωσης της κοινωνίας. «Στην πολιτεία εναπόκειται να εκπέμψει τις αντιλήψεις για το μέλλον των δύο χωρών και της περιοχής,  γιατί η ελληνική κοινωνία πρέπει να ξέρει τι πρόκειται να γίνει και να μην είναι έρμαιο διαφόρων που γραφικά ή ψηφοθηρικά αποπειρώνται να την παραπλανήσουν. Και όλα αυτά γιατί εάν συμφωνήσουμε σε μία συμφωνία αυτή πρέπει να είναι βιώσιμη, αλλιώς  η αβεβαιότητα θα επανέλθει τόσο στις διμερείς σχέσεις, όσο και στην διατήρηση της αστάθειας στην περιοχή των Βαλκανίων».
Ο κ. Κακλίκης επισήμανε ότι τυχόν συμφωνία με δόσεις, είναι μία συμφωνία που δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ως τέτοια, είναι συνεννόηση αλλά όχι συμφωνία.
Αναφερόμενος στον συσχετισμό δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ο κ. Κακλίκης, διευκρίνισε ότι η στάση του κ. Ιβάνοφ δεν κινείται μόνον εθνικά, αλλά διαμηνύει στον Ζάεφ και τη  μεγάλη ενόχληση της πλευράς που στηρίζει το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι. «Το power game των μεγάλων στην περιοχή, ωθεί και του μικρότερους, εμάς και την ΠΓΔΜ, να γίνει μία διευθέτηση, γιατί αλλιώς είναι σαφές ότι ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας θα είναι ευτυχής χωρίς λύση, γιατί το πεδίο άσκησης επιρροών στα Βαλκάνια θα είναι μεγαλύτερο για τη χώρα του.  Το ίδιο θα συμβεί και στην Τουρκική πλευρά, η οποία προσπαθεί να απλωθεί με πολύ δραστήριο τρόπο στην βόρεια γειτονιάς μας, πολύ περισσότερο απ’ ότι έκανε πριν από δέκα και είκοσι χρόνια, που στην ουσία ήταν ανύπαρκτη και ήταν παρούσα μόνον διπλωματικά. Τώρα είναι ενεργότατη και θέλει να καρφώσει τα πιόνια της στην περιοχή και όχι να αφήσει έτοιμα προς μετακίνηση ανά πάσα στιγμή».
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα
Επιμέλεια: Ευαγγελία Μπαλτατζήwww.ert.gr

2018-05-31 13:37:54

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ