Καμικάζι του ΙΚ σκοτώνει 57 και τραυματίζει 119 στο Αφγανιστάν 

Στο Αφγανιστάν τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 120 τραυματίστηκαν, από επίθεση αυτοκτονίας, σε κέντρο καταγραφής ψηφοφόρων στην Καμπούλ. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε το ΙΚ.
Στόχος την Κυριακή ένα κέντρο έκδοσης ταυτοτήτων κι εγγραφής των ψηφοφόρων στους καταλόγους ενόψει των βουλευτικών εκλογών, επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους περί κύματος βίας με σκοπό την αποτροπή της συμμετοχής στη διαδικασία, που προγραμματίζεται να διεξαχθεί τον Οκτώβριο.
Ο καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος το πρωί, ενώ βρισκόταν μέσα στο μεγάλο πλήθος που περίμενε για να εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους. Έκτοτε, ο απολογισμός των θυμάτων δεν έπαψε να αυξάνεται.
  Έως το βράδυ, είχαν καταμετρηθεί 57 νεκροί και 119 τραυματίες, στη συντριπτική τους πλειονότητα μέλη της σιιτικής μειονότητας των Χαζάρων, η οποία στοχοθετείται συχνά από τους σουνίτες εξτρεμιστές του ΙΚ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν τουλάχιστον 21 γυναίκες και πέντε παιδιά, διευκρίνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας· ενώ 47 γυναίκες και δεκαέξι παιδιά συγκαταλέγονται στους τραυματίες.
Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν αμέσως ότι δεν είχαν «καμιά σχέση» με την επίθεση της Κυριακής, υποδεικνύοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η ευθύνη ανήκε στο ΙΚ, το οποίο λίγο αργότερα πράγματι ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση μέσω του οργάνου προπαγάνδας του, του πρακτορείου «ειδήσεων» Άμακ.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταδίκασε την «κτηνωδία» της επίθεσης εναντίον πολιτών που ήθελαν να ασκήσουν «θεμελιώδη δημοκρατικά τους δικαιώματα», με τον υπηρεσιακό Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν να καταγγέλλει την «άφρονα» αυτή ενέργεια και να επαναλαμβάνει από το Τορόντο τη δέσμευση της Ουάσινγκτον να «καταστρέψει» το ΙΚ.
Ήταν η πρώτη επίθεση στην Καμπούλ εναντίον κάποιου από τα κέντρα όπου καταρτίζονται οι κατάλογοι των ψηφοφόρων ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 20ής Οκτωβρίου. Οι εκλογές αυτές θα είναι οι πρώτες από το 2010 και η ψηφοφορία, η πρώτη μετά τις προεδρικές του 2014, θα προηγηθεί αυτής του 2019.
Άλλα δύο κέντρα εγγραφής των ψηφοφόρων στην επαρχία έγιναν στόχοι επιθέσεων την περασμένη εβδομάδα. Την Παρασκευή, μια ρουκέτα χτύπησε ένα στην Μπάντγις (βόρεια), με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας από τους αστυνομικούς που το φρουρούσαν και να τραυματιστεί άλλος ένας, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των αρχών της επαρχίας, που επέρριψε την ευθύνη στους Ταλιμπάν. Την Τρίτη, τρία στελέχη της εκλογικής επιτροπής και δύο αστυνομικοί απήχθησαν στην επαρχία Γορ, πριν απελευθερωθούν 48 ώρες αργότερα έπειτα από προσπάθειες προεστών. Και εκεί, αξιωματούχοι κατηγόρησαν τους Ταλιμπάν.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuterswww.ert.gr

2018-04-23 05:45:43

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ