«Καμπάνα» από τη FIFA στην Π.Ο. της Βουλγαρίας

0
25

Η πειθαρχική επιτροπή της FIFA αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στην Ουγγρική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (MLSZ), με πρόστιμο 200.000 ελβετικών φράγκων και δύο αγώνες κεκλεισμένων των θυρών για τη ρατσιστική συμπεριφορά πολυάριθμων οπαδών κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου προκριματικού αγώνα μεταξύ Ουγγαρίας και Αγγλίας που διεξήχθη στις 2 Σεπτεμβρίου στη Βουδαπέστη.

Αρκετοί Βρετανοί παίκτες, μεταξύ των οποίων ο Ραχίμ Στέρλινγκ και ο Τζουντ Μπέλινγχαμ, στοχοποιήθηκαν με ρατσιστικές φωνές και ουρλιαχτά, αλλά το κοινό στράφηκε επίσης στη ρίψη αντικειμένων και πυροτεχνημάτων. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή αποφάσισε ότι οι επόμενοι δύο εντός έδρας αγώνες της Ουγγαρίας στις διοργανώσεις της FIFA θα διεξαχθούν χωρίς θεατές, αναστέλλοντας τον δεύτερο για μια δοκιμαστική περίοδο δύο ετών, εκτός από το πρόστιμο.

Σε δήλωσή της, η διεθνής ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι είναι «σταθερή και αποφασιστική στην απόρριψη κάθε μορφής ρατσισμού και βίας, καθώς και κάθε άλλης μορφής διάκριση ή κατάχρηση. Η θέση της είναι εκείνη της μηδενικής ανοχής απέναντι σε μια τέτοια αποκρουστική συμπεριφορά».

Ο αγώνας στην «Puskas Arena» διεξήχθη μπροστά σε 60 χιλιάδες άτομα, παρά το γεγονός ότι η UEFA είχε μόλις αποκλείσει την έδρα της Ουγγαρίας για τρία παιχνίδια (κεκλεισμένων των θυρών) λόγω παρόμοιας συμπεριφοράς από την πλευρά των οπαδών της ομάδας της στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Ακόμη και πριν από την έναρξη του αγώνα, οι οπαδοί των γηπεδούχων υποδέχτηκαν με ουρλιαχτά και δυνατά σφυρίγματα τη χειρονομία των παικτών της Εθνικής Αγγλίας, που γονάτισαν ως αλληλέγγυοι στο κίνημα «BlackLivesMatter».