«Καμπάνα» σε Ρωσίδα δημοσιογράφο για «δικαιολόγηση της τρομοκρατίας» – Γλίτωσε τα χειρότερα

Ένοχη έκρινε δικαστήριο της χώρας της τη Ρωσίδα δημοσιογράφο, Σβετλάνα Προκόπιεβα, η οποία παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη με την κατηγορία ότι δικαιολογεί την τρομοκρατία, με αποτέλεσμα να της επιβληθεί χρηματική ποινή 500.000 ρουβλίων (6.247 ευρώ).

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν απρόσμενη, καθώς ο εισαγγελέας είχε ζητήσει αρχικά να της επιβληθεί ποινή κάθειρξης έξι ετών και να της απαγορευθεί για τέσσερα χρόνια να ασκεί το δημοσιογραφικό της επάγγελμα.

Η ίδια η Προκόπιεβα, που έφθασε στο δικαστήριο φορώντας ένα T-shirt που έγραφε «Δεν θα σιωπήσουμε», χαρακτήρισε τη δίκη της απειλή για την ελευθερία του λόγου και ένδειξη ενίσχυσης της λογοκρισίας, ενώ δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση.

Η ποινική δίωξη κατά της Προκόπιεβα άρχισε στα τέλη του 2018, όταν στη ραδιοφωνική της εκπομπή άρχισε να λέει τις απόψεις της για τους λόγους που ώθησαν έναν 17χρονο έφηβο να πυροδοτήσει έναν εκρηκτικό μηχανισμό έξω από τα κτίριο της FSB στο Αρχάγγελσκ.

Ο έφηβος σκοτώθηκε από την έκρηξη, από την οποία τραυματίσθηκαν ακόμη τρία άτομα, ενώ οι Αρχές χαρακτήρισαν την ενέργεια τρομοκρατική πράξη.

Στην εκπομπή της η Προκόπιεβα ασκούσε κριτική για τη στάση των αρχών έναντι της αντιπολίτευσης, καθώς περιόρισαν τη δυνατότητα των αντιπολιτευόμενων να προβαίνουν σε διαμαρτυρίες, εκφράζοντας την άποψη ότι μια τέτοια στάση μπορεί να προκαλέσει ριζοσπαστικού χαρακτήρα διαμαρτυρίες παρόμοιες με το περιστατικό στο Αρχάγγελσκ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο εισαγγελέας, επικαλούμενος τη γνώμη εμπειρογνωμόνων, ισχυρίσθηκε ότι η δημοσιογράφος περιέγραψε την έκρηξη ως φυσιολογική πράξη πολιτικής διαμαρτυρίας την οποία και δικαιολόγησε.

Πριν από την έναρξη της δίκης δεκάδες δημοσιογράφοι και δικηγόροι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούσαν την πλήρη αθώωση της. Σε ανοιχτή τους επιστολή, δικηγόροι υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έγραψαν ότι η δίκη έχει πολιτικά κίνητρα και αποσκοπεί στο να εκφοβίσει τους Ρώσους δημοσιογράφους.

Προς το τέλος της απολογίας της ενώπιον του δικαστηρίου, πριν ανακοινωθεί η απόφαση, η Προκόπιεβα είπε: «δεν φοβάμαι να ασκήσω κριτική στο κράτος και να πω στους αξιωματούχους ασφαλείας ότι κάπου κάνουν λάθος. Διότι γνωρίζω πραγματικά ότι θα είναι τρομακτικό αν δεν μιλήσω».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ