Καμπανάκι για την «ιδιαίτερα επικίνδυνη» κατάσταση στη Λιβύη από τον Γενς Στόλτενμπεργκ

Την επικινδυνότητα της κατάστασης στη Λιβύη υπογράμμισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στην τοποθέτησή του μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε: «Η κατάσταση στη Λιβύη παραμένει ιδιαίτερα επικίνδυνη και δύσκολη. Ανησυχούμε βαθύτατα σχετικά με τις αναφορές τους μαζικούς τάφους» και τόνισε την ανάγκη για πολιτική διαπραγμάτευση ως προς την ειρηνευτική διαδικασία εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξη της βορειοατλαντικής συμμαχίας στις προσπάθειες των οποίων ηγούνται τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξέφρασε τέλος την ανησυχία του «για την αυξανόμενη ρωσική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα, στη Συρία αλλά και στη Λιβύη βεβαίως».

Η HRW αξιώνει άμεση διεξαγωγή έρευνας για «εγκλήματα πολέμου» από τις φίλα προσκείμενες στον στρατάρχη Χάφταρ δυνάμεις

Η ανθρωπιστική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch – HRW) ζήτησε σήμερα να διεξαχθεί επείγουσα έρευνα για πιθανά «εγκλήματα πολέμου» που έχουν διαπράξει οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στη Λιβύη, αναφερόμενη σε πρόσφατα «προφανή στοιχεία για βασανιστήρια» και «για συνοπτικές εκτελέσεις».

«Οι (φίλα προσκείμενες στον Χάφταρ) λιβυκές αραβικές ένοπλες δυνάμεις (FAAL) οφείλουν να ερευνήσουν επειγόντως τα προφανή στοιχεία για βασανιστήρια, συνοπτικές εκτελέσεις και βεβηλώσεις νεκρών (…) που διαπράχθηκαν από μαχητές που συνδέονται με αυτές», γράφει η ανθρωπιστική ΜΚΟ στο δελτίο τύπου της.

Σύμφωνα με την HRW, τα βίντεο, «που έχουν καταγραφεί και κοινοποιηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Μάιο του 2020», δείχνουν μαχητές, «τους οποίους η HRW ταυτοποίησε ως συνδεόμενους με τον στρατάρχη Χάφταρ», να επιδίδονται σε τέτοιες πράξεις.

«Τα βασανιστήρια σε κρατουμένους κι η συνοπτική εκτέλεση των αιχμαλώτων μαχητών ή όσων παραδίδονται, συνιστούν εγκλήματα πολέμου», δήλωσε ο HRW.

Αφότου εξαπέλυσαν επίθεση τον Απρίλιο του 2019 ενάντια στην Τρίπολη, έδρα της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ), τα στρατεύματα του στρατάρχη Χαφτάρ, του ισχυρού άνδρα στην ανατολική Λιβύη, έχουν αναγκασθεί να οπισθοχωρήσουν έπειτα από μία σειρά στρατιωτικών αποτυχιών κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι μάχες στις πύλες της πρωτεύουσας, σε μια χώρα που μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 έχει βυθισθεί στο χάος και τον όλεθρο, έχουν κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και πολλοί άμαχοι, ενώ οι εκτοπισμένοι ανέρχονται σε 200.000.

Κατά την υποχώρησή τους προς την Ανατολή και τον Νότο, οι δυνάμεις του Χάφταρ, σύμφωνα με τις κατηγορίες της ΚΕΣ, έχουν τοποθετήσει ναρκοπέδια.

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (Manul) εξέφρασε εξάλλου τον «αποτροπιασμό» της μετά τις πληροφορίες για τον εντοπισμό τουλάχιστον οκτώ μαζικών τάφων στην Tαρχούνα, τελευταίο προπύργιο των πιστών στον Χάφταρ δυνάμεων στη Δύση, την οποία ανακατέλαβε η ΚΕΣ στις 5 Ιουνίου.

«Ο Χαλίφα Χάφταρ θα πρέπει επειγόντως να θεωρήσει τις δυνάμεις του υπεύθυνες για πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν», δήλωσε η Χανάν Σάλεχ, ερευνήτρια της HRW για τη Λιβύη.

Η Μάχη της Τρίπολης σημαδεύτηκε επίσης από την αυξανόμενη εμπλοκή ξένων δυνάμεων στις συγκρούσεις: την Τουρκία στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία με το στρατόπεδο του Χάφταρ.

Εξόν από τους διοικητές των δυνάμεων του Χάφταρ, και όλες οι ξένες δυνάμεις «πρέπει να σέβονται τους νόμους του πολέμου», τονίζει η HRW.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ