«Κανένα σχέδιο δεν θα υλοποιηθεί στην Αν. Μεσόγειο αν δεν περιλαμβάνει την Τουρκία»

«Η Ελλάδα συνεχίζει τις ψεύτικες απειλές και την εμμονή της να εξοπλιστεί», υποστήριξε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας  ο Ακάρ, διαμηνύοντας ότι «κανένα σχέδιο δεν έχει πιθανότητα να υλοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο από τη στιγμή που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και τον τουρκικό λαό». 

«Ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί -μεταμορφωμένοι σε πρόβατα- εμφανίζονται σε διάφορα μέρη, κάθε μέρα σε διαφορετικό μέρος, και προσπαθούν να δημιουργήσουν μία τεχνητή ατζέντα που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα». είπε επίσης; ο Ακάρ μιλώντας στο συμπόσιο η «Θάλασσα των νήσων»  ενώ για άλλη μία φορά επέμεινε στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ο Τούρκος υπουργός δεν παρέλειψε να κατηγορήσει  την Ελλάδα για επεκτατικές αξιώσεις

«Στην ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου προσπαθούν να επιβάλουν τις επεκτατικές αξιώσεις τους και να φυλακίσουν την Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο με περίπου 1900 χιλιόμετρα, στον κόλπο της Αττάλειας», είπε.

Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε ότι η Ελλάδα ζητά θαλάσσια κυριαρχία 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα για το Καστελόριζο, που είναι 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ απέχει μόλις 1.950 μέτρα από την Τουρκία και 600 χιλιόμετρα από την Ελλάδα.

Επίσης υποστήριξε ότι παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να βρει λύσεις σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, «οι Έλληνες συνομιλητές μας επιμένουν να προβαίνουν σε κάθε είδους επιθετικές ενέργειες και ρητορικές που συχνά κλιμακώνουν τις εντάσεις προκειμένου να εκμηδενίσουν αυτές οι προσπάθειες».

«Ισχυρίζονται ότι τα σύνορα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας φτάνουν μέσω των νησιών στην ανατολική Μεσόγειο μέχρι την ηπειρωτική Τουρκία και προβάλλουν παράνομες αξιώσεις για σχεδόν ολόκληρο το Αιγαίο Πέλαγος. Νομίζουμε ότι το Αιγαίο πρέπει να ληφθεί υπόψη συνολικά κατά τον καθορισμό των ορίων της υφαλοκρηπίδας και τα σύνορα πρέπει να σχεδιαστούν κατόπιν συμφωνίας και με βάση την αρχή της ευθυδικίας και σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Για τα 12 μίλια

Αναφερόμενος στο δικαίωμα της Ελλάδας για επέκταση των χωρικώνν υδάτων στα 12 μίλια, υποστήριξε: «Εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, μόνο το 1/5 του Αιγαίου θα παραμείνει ως ανοικτή θαλάσσια περιοχή και περίπου τα 2/3 αυτής θα γίνουν ελληνικά χωρικά ύδατα. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει μία ελληνική λίμνη».

«Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας δεν θα μπορεί «να φτάσει στη Μεσόγειο μέσω διεθνών υδάτων. Η Τουρκία θα υποστεί σημαντικές απώλειες όσον αφορά τη ναυτιλία, την ασφάλεια και τους πόρους στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα, ακόμη και οι τρίτες χώρες θα πρέπει να παίρνουν άδεια από την Ελλάδα για να περάσουν από το Αιγαίο. Η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να το δεχτεί ποτέ αυτό», ανέφερε.

Θεμα κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου

Ο Ακάρ έθεσε και ζήτημα κυριαρχίας νησιών του Αιγαίου, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι «τα βάζει προς πώληση και εκμμεταλλεύεται διεθνείς πρωτοβουλίες, όπως περιβαλλοντικά και ενεργειακά προγράμματα της ΕΕ, αρχαιολογικές και κτηματολογικές μελέτες»

« Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε μονομερή και de facto βήματα. Όλες αυτές οι προσπάθειες αποκαλύπτουν με μεγαλύτερη σαφήνεια την επεκτατική αντίληψη της Ελλάδας, η οποία καθιερώθηκε επίσημα το 1832», ανέφερε ο Χουλουσί Ακάρ, λέγοντας ότι τότε η χώρα είχε έκταση 47,517 χιλιάδες τ.μ. «μέσα και γύρω από την Πελοπόννησο και έφτασε να έχει σχεδόν 3 φορές το μέγεθός της Πελοποννήσου μέχρι σήμερα ».