Καναδάς G-7: Μέτωπο κατά του Τραμπ για το εμπόριο και το Ιράν

Η «αντιπαράθεση μέχρι εμπορικού πολέμου» για τους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ στον χάλυβα και στο αλουμίνιο επισκιάζει για πρώτη ίσως φορά την ομοφωνία στην οποία πάντοτε καταλήγουν οι οικονομικά ισχυροί της ομάδας G7, προειδοποιούν αναλυτές, στοιχηματίζοντας ότι η 42η ετήσια σύνοδος θα είναι ιδιαίτερα επεισοδιακή. «Οι συζητήσεις μας εδώ στο Σαρλεβουά του Καναδά απέχουν από το είναι εύκολες», ανέφερε ενδεικτικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, λίγο πριν από την έναρξη της διήμερης Συνόδου με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας.
«Η παγκόσμια τάξη, που βασίζεται σε κοινούς κανόνες, τίθεται υπό αμφισβήτηση, όχι από τους συνήθεις υπόπτους, αλλά από τον βασικό αρχιτέκτονα και εγγυητή της, τις ΗΠΑ. Φυσικά, δεν μπορούμε να αναγκάσουμε τις ΗΠΑ να αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτονται», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, διαβεβαιώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει ενωμένη.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ  υποσχέθηκε ότι θα αντικρούσει με στοιχεία και γεγονότα το επιχείρημα του Τραμπ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπεριφέρεται άδικα στις ΗΠΑ.
Για 6 εναντίον 1 προειδοποιεί ο Μακρόν
«Δεν θα θυσιάσουμε αξίες στον βωμό ενός κοινού ανακοινωθέντες των 7″, διαμήνυσε ήδη ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν ζητώντας έκτακτη συνάντηση με Μέρκελ, Μέι, Κόντε, Τουσκ και Γιούνκερ πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου.
Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ανυπόμονος να συζητήσει τις «άδικες και επιζήμιες για τη χώρα του εμπορικές συμφωνίες».
Θέμα επιστροφής της Ρωσίας
Κίνηση αντιπερισπασμού χαρακτηρίζεται η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ με την οποία θέτει θέμα συμμετοχής στους G7 της Ρωσίας, η οποία έχει αποκλειστεί λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014.
Επίσημη πρώτη για τον Κόντε
Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε φαίνεται να αγνόησε ήδη τις συστάσεις των Βρυξελλών για ενναιία ευρωπαϊκή γραμμή.
Τάχθηκε υπέρ της επανεξέτασης των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ενώ  τόνισε ότι η Ιταλία είναι «πλήρως δυσαρεστημένη» με τον τρόπο που η Ευρωπαϊκή Ένωση χειρίζεται το θέμα της μετανάστευσης.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1www.ert.gr

2018-06-08 19:10:45

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ