Καπραβέλος: Να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί

«Να επιταχυνθούν με οποιονδήποτε τρόπο οι εμβολιασμοί», κάλεσε ο Νίκος Καπραβέλος διευθυντής ΕΣΥ Β. Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο «Γ. Παπανικολάου». «Πρέπει να αποτρέψουμε να μπει στη χώρα μας το ινδικό στέλεχος με μάσκες, έλεγχο στα σύνορα. Εμείς που βιώσαμε το δεύτερο και το τρίτο κύμα της πανδημίας μιλάμε για καθολικότητα και υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε κατηγορίες εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο. Δεν είναι πλέον θέμα ατομικής προστασίας αλλά δημόσια υγείας. Πάμε να αποτρέψουμε έναν όλεθρο στο τέταρτο κύμα», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ

Ο κ. Καπραβέλος υπογράμμισε την αναγκαιότητα και σημασία των εμβολιασμών, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο, προκειμένου να μην κινδυνεύον από τις μεταλλάξεις του ιού και κυρίως από τη μετάλλαξη Δέλτα. «Ακόμα και τώρα χάνουμε ασθενείς μετά από μακροχρόνια μάχη για τη ζωή τους».

Προειδοποίησε μάλιστα για κίνδυνο «κατάρρευσης των υγειονομικών συστημάτων», λόγω της υπερμεταδοτικότητας του ινδικού στελέχους. Έφερε ως παράδειγμα τη Μ. Βρετανία, η οποία πρώτη αντιμετώπισε το πρόβλημα. «Εκεί ανακόπηκε ο ρυθμός διάδοσης του χάρη στον υψηλό αριθμό εμβολιασμένων. Τα εμβόλια τα οποία διαθέτουμε αποτρέπουν από τη βαριά νόσο και τον θάνατο».

Ο κ. Καπραβέλος τόνισε πως,«εάν στο τέταρτο κύμα, που θα χτυπήσει τη χώρα μας τον Οκτώβριο – Νοέμβριο λόγω και των κλιματολογικών συνθηκών, βρει τους πολίτες της χώρας μας στο 50% ανεμβολιαστούς θα είναι πραγματικά καταστροφή, όλεθρος».

Πιθανά νέα περιοριστικά μέτρα

Αναφορικά με τη χρήση της μάσκας ο κ. Καπραβέλος τάχθηκε υπέρ της χρήσης της εκ νέου σε εξωτερικούς χώρους εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, ακόμη και στους εμβολιασμένους, οι οποίοι «πρέπει να εφαρμόζουν τα μέτρα».

«Η Πορτογαλία πέρασε ήδη σε περιοριστικά μέτρα. Η Αγγλία δεν λέει να αφήσει το lockdown. Πλέον όλες οι χώρες παίρνουν περιοριστικά μέτρα μετακινήσεων μεταξύ χωρών για να αποτρέψουν τη διάδοση του κορονοϊού. Αν και εμείς δεν προσέχουμε, είναι πιθανό, σε αυτές τι περιοχές να εφαρμοστούν περιοριστικά μέτρα μέσα στο καλοκαίρι. Δεν πρέπει να εξαπλωθεί το στέλεχος αυτό σε όλη την Ελλάδα».

«Αν το στέλεχος διασπαρεί στην ελληνική κοινωνία θα έχουμε πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα στο τέταρτο κύματα. Πάμε να το ελέγξουμε. Τα μέτρα αυτά πρέπει να εφαρμοστούν γιατί είναι πολύ αποτελεσματικά. H Πολιτεία θα πρέπει να συστήσει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή το καλοκαίρι».