ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ: Ζητούν διάλογο για αλλαγές στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1»

0
22

Τη στάση τους στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1» του υπουργείου Εσωτερικών καθόρισαν οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης στο 2ο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.
Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στην παρέμβασή του, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου και της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, έκανε λόγο για περιθώριο βελτιώσεων.
Να προχωρήσει η κυβέρνηση σε έναν ουσιαστικό διάλογο με την Αυτοδιοίκηση για την αλλαγή του μοντέλου του κράτους και να μην επιλέξει να προχωρήσει στη διαμόρφωση σκηνικού ρήξης ζητεί το ψήφισμα, που ενέκρινε κατά πλειοψηφία το 2ο κοινό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με το οποίο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του.
Με το ψήφισμα ζητείται από την κυβέρνηση και τα κόμματα να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος για τη μετάβαση στην Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση, την αποκέντρωση και την ενδυνάμωση των θεσμών Τοπικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και τις αρχές της διαβαθμιδικής συνεργασίας.
Σύμφωνα με το ψήφισμα, το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1», «δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συζήτηση στο σύνολό του, ιδίως, δε, κατά το σκέλος των αρμοδιοτήτων, των πόρων, της καταστατικής θέσης των αιρετών και των εργαζομένων, την πάταξη της γραφειοκρατίας, των ενδοαυτοδιοικητικών ανισοτήτων, καθώς και του περίπλοκου συστήματος εκλογής και συγκρότησης των οργάνων των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας».
Τέλος, το 2ο κοινό συνέδριο ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ εξουσιοδότησε τα Διοικητικά Συμβούλιά τους, να καθορίσουν τα περαιτέρω βήματα ανάλογα με τις κυβερνητικές αποφάσεις.
Χαιρετισμοί κομμάτων
Το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1» αποτελεί την πρώτη φάση της συνολικής μεταρρύθμισης – αναδιοργάνωσης της δημόσιας διοίκησης, που έχει ανάγκη η χώρα, σηεμίωσε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Μαρία Θελερίτη, χαιρετίζοντας τις εργασίες του 2ου κοινού Συνεδρίου ΚΕΔΕ – Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ). Συνταγματικές δεσμεύεις, μνημονιακή επιτροπεία, ένδεια πόρων κ.α, είπε, δεν επιτρέπουν για να γίνει τώρα η ολιστική μεταρρύθμιση που χρειάζεται η Αυτοδιοίκηση.
Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Γιάννης Μοίρας σημείωσε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής, «της ανόθευτης εκπροσώπησης της λαϊκής ψήφου», που θα συμβάλει στις αναγκαίες συναινέσεις και συγκλίσεις. Μεταξύ άλλων, πρότεινε επανεξέταση των ορίων των ΟΤΑ και θέσπιση θητειών.
Η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Εύη Χριστοφιλοπούλου ζήτησε από τον υπουργό να αποσύρει το νομοσχέδιο και να ξεκινήσει διάλογος ανταποκρινόμενος στο αίτημα της Αυτοδιοίκησης. Ζήτησε ακόμη να παραχωρηθεί τώρα στην Αυτοδιοίκηση η πρωτοβάθμια υγεία.
Από το ΚΚΕ, ο βουλευτής Νίκος Καραθανασόπουλος δήλωσε ότι το νομοσχέδιο απορρίπτεται, υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή του είναι βέβαιο πως θα φέρει νέα προβλήματα στους δήμους, τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες. Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, μεταξύ άλλων επισήμανε, ότι η επέκταση της ανταποδοτικότητας διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών.
«Δεν μπορεί να συνεχιστεί η τακτική κάθε κυβέρνησης να γκρεμίζει τους νόμους των προκατόχων της» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, απευθύνοντας τον δικό του χαιρετισμό στο Συνέδριο. Ο κ. Λεβέντης τάχθηκε υπέρ της θέσπισης της απλής αναλογικής διαφωνώντας, ωστόσο, γιατί θα πρέπει και να συνεχιστεί η εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών σε δύο γύρους.
Πηγή φωτο: KEΔΕ
Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση: ΚΕΔΕ: Όχι στον «Κλεισθένη Ι» ναι στη συνέχιση του διαλόγουwww.ert.gr

2018-05-11 14:52:04

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ