Κλείσιμο των λιμανιών για τα πλοία των διεθνών αποστολών αξιώνει ο Σαλβίνι   

0
28

Νέες αξιώσεις εγείρει ο ο υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, ο Ματέο Σαλβίνι, υποστηρίζοντας  πως τα ξένα πλοία που συμμετέχουν στις «διεθνείς αποστολές» στη Μεσόγειο πρέπει να εμποδίζονται να μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες στα λιμάνια της Ιταλίας.
Ο Σαλβίνι, που ηγείται  του ακροδεξιού, αντιμεταναστευτικού κόμματος της Λέγκας, έχει ήδη ουσιαστικά απαγορεύσει τον ελλιμενισμό στην Ιταλία των πλοίων των μη κυβερνητικών οργανώσεων που διασώζουν μετανάστες και πρόσφυγες στη Μεσόγειο, διότι, όπως ερίζει, οι ΜΚΟ συνεργάζονται με διακινητές.
«Αφού σταματήσαμε τα πλοία των ΜΚΟ, την Πέμπτη θα βάλω στο ευρωπαϊκό τραπέζι στο Ίνσμπρουκ την ιταλική απαίτηση να εμποδίζεται η άφιξη στα ιταλικά λιμάνια πλοίων διεθνών αποστολών στη Μεσόγειο, ανέφερε ο Σαλβίνι σε κείμενο που ανήρτησε Facebook.
«Δυστυχώς οι ιταλικές κυβερνήσεις των τελευταίων πέντε ετών υπέγραψαν συμφωνίες (με αντάλλαγμα τι;) με βάση τις οποίες όλα αυτά τα πλοία μπορούσαν να ξεφορτώνουν μετανάστες στην Ιταλία. Με την κυβέρνησή μας, το τροπάρι έχει αλλάξει και θα αλλάξει» κι άλλο, συμπλήρωσε ο Σαλβίνι .
Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συνεδριάζουν την 11η Ιουλίου στην Αυστρία και κυρίαρχο ζήτημα του συμβουλίου θα είναι ξανά η κρίση των προσφύγων και των μεταναστών, που συνεχίζει να φέρνει στην επιφάνεια τον βαθύ διχασμό των χωρών-μελών. Μία ημέρα νωρίτερα, ο Σαλβίνι προγραμματίζει να συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του, τον Χορστ Ζεεχόφερ.
Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA σημείωσε ότι η νέα αξίωση του Σαλβίνι διατυπώθηκε λίγες ώρες μετά την αποβίβαση, τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, στο λιμάνι της Μεσσήνης 106 μεταναστών και προσφύγων που διασώθηκαν στα ανοικτά της Λιβύης από το Samuel Beckett, σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού της Ιρλανδίας το οποίο συμμετέχει στη ναυτική επιχείρηση Σοφία.
Στη Μεσόγειο επιχειρούν πλοία που συμμετέχουν σε δύο αποστολές. Ο Σαλβίνι δεν διευκρίνισε σε ποια αναφερόταν, ή αν αναφερόταν και στις δύο  Η κυριότερη είναι η ναυτική επιχείρηση Σοφία, που άρχισε η ΕΕ το 2015 για να καταπολεμήσει την εμπορία ανθρώπων. Τελεί υπό ιταλική διοίκηση και το αρχηγείο της βρίσκεται στη Ρώμη. Διεξάγεται επίσης η επιχείρηση Τρίτων, που άρχισε το 2014, υπό τον ευρωπαϊκό οργανισμό ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τον FRONTEX. Σε αυτή την επιχείρηση συμμετέχουν επίσης σκάφη χωρών-μελών του NATO.
Πηγή:
ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, AFP, Reuterswww.ert.gr

2018-07-09 08:41:29

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ