Κλειστές οι εκκλησίες σε Σερβία και Βόρεια Μακεδονία για το Πάσχα – ΚΟΣΜΟΣ

Η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία, δύο χώρες που η πλειονότητα των κατοίκων τους είναι Ορθόδοξοι χριστιανοί, ετοιμάζονται να γιορτάσουν το Πάσχα αυτό το σαββατοκύριακο με κλειστές τις εκκλησίες εξαιτίας της εξαιρετικά εκτεταμένης απαγόρευσης της κυκλοφορίας που προβλέπεται από την Παρασκευή μέχρι την ερχόμενη Τρίτη στο πλαίσιο της μάχης κατά του κορονοϊού.

Η σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ζήτησε να αρθεί την Κυριακή η απαγόρευση της κυκλοφορίας ώστε να επιτραπεί στους πιστούς να παρευρεθούν στις πασχαλινές λειτουργίες. Όμως ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ανακοινώνοντας την απόφασή του χθες, Τρίτη, το βράδυ από την κρατική τηλεόραση (RTS), δεν του απάντησε άμεσα.

«Θα παρακαλέσω γονατιστός τον πατριάρχη να επανεξετάσει αυτό το αίτημα (…) όμως βεβαίως δεν θα συλλάβουμε ιερείς», δήλωσε διευκρινίζοντας ότι υποστηρίζει την άποψη των ιατρών που πρότειναν αυτή την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Στη Βόρεια Μακεδονία, η Ορθόδοξη Εκκλησία κάλεσε τους πιστούς που θα ήθελαν να πάνε στους ναούς, να σεβαστούν τις οδηγίες για κοινωνική αποστασιοποίηση και να μην φιλάνε τα εικονίσματα.

Η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν αμφότερες ανακοινώσει πως αποφάσισαν να παρατείνουν την απαγόρευση κυκλοφορίας που βρίσκεται ήδη σε ισχύ και να την εφαρμόσουν από το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής (στις 17:00 ώρα Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία κι στις 18:00 ώρα Ελλάδας στη Σερβία) μέχρι τις 06:00 το πρωί της Τρίτης του Πάσχα.

Πρόκειται για τα πιο αυστηρά μέτρα που έχουν αποφασισθεί από τις δύο χώρες από την αρχή της πανδημίας Covid-19.

Στις δύο χώρες ισχύει ήδη απαγόρευση της κυκλοφορίας τις καθημερινές από τις 17:00 (ώρα Ελλάδας) στη Βόρεια Μακεδονία και τις 18:00 (ώρα Ελλάδας) στη Σερβία μέχρι την επομένη στις 06:00. Τα σαββατοκύριακα, η απαγόρευση της κυκλοφορίας εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή από την Παρασκευή στις 17:00 στη Βόρεια Μακεδονία και στις 18:00 στη Σερβία μέχρι τη Δευτέρα το πρωί στις 06:00.

Η πλειονότητα των 7,1 εκατομμυρίων κατοίκων της Σερβίας είναι Ορθόδοξοι χριστιανοί. Από την αρχή της επιδημίας, 4.465 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό και 94 έχουν αποβιώσει.

Στη Βόρεια Μακεδονία, 908 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό και 44 έχουν αποβιώσει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ