Κλιμάκωση προκλήσεων από Άγκυρα- Καταδικάζει η Φ. Μογκερίνι (video)

Δεκαεφτά ημέρες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία και η Άγκυρα δυναμιτίζει το κλίμα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών ο οποίος αναφέρθηκε στο πάγωμα της συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών, συνδέοντας το θέμα με την υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών. Νωρίτερα το κρατικό πρακτορείο Ανατολού μετέδωσε ότι θα λάβει έκτακτα μέτρα στο Αιγαίο με την παρουσία ειδικών δυνάμεων, φρεγατών και δύο πυραυλάκατων.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων: «Γνωρίζετε ότι έχουμε μια συμφωνία για τους πρόσφυγες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή τηρείται. Αυτή η συμφωνία σχετίζεται με τους πρόσφυγες που πηγαίνουν στα πέντε ελληνικά νησιά. Με την Ελλάδα όμως έχουμε και μια διμερή συμφωνία επανεισδοχής. Για την ώρα έχουμε παγώσει τη συγκεκριμένη συμφωνία».
Ως «ατυχή» χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές, τη δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημειώνοντας ότι «αυτό που προαναγγέλλει ο κ. Τσαβούσογλου το έχει ήδη πράξει από το 2017, σε κάθε περίπτωση η λειτουργία του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να παραβιάζουν ορισμένοι το διεθνές δίκαιο».
H ύπατη εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι σε δήλωσή της επισημαίνει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος και υπογράμμισε την αμέριστη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Κάλεσε επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων.
Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτίμησε ότι η αναφορά Τσαβούσογλου έγινε προφανώς στο πλαίσιο μιας προεκλογικής ρητορικής υπερβολής, υπογραμμίζοντας ότι «η ευρωτουρκική συμφωνία λειτουργεί, αλλά η συμφωνία επανεισδοχής είχε ήδη αδρανήσει από πολύ καιρό».
Διευκρινίσεις ζητούν οι Βρυξέλλες από την τουρκική πλευρά, σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για τη συμφωνία για το προσφυγικό, ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές. Επίσημη τοποθέτηση ενδέχεται να υπάρξει εφόσον πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επαφές, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.
Για το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε επικοινωνία του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ενώπιων του Τούρκου ομολόγου του αναφέρθηκε εκτενώς και με στοιχεία στις προκλήσεις της Άγκυρας και δεν παρέλειψε να τονίσει τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Τουρκίας χαρακτηρίζοντας τες ως ανακοίνωση πολεμικής επιχείρησης εναντίον συμμάχου χώρας και ταυτόχρονα κάλεσε τους συναδέλφους του να πάρουν ξεκάθαρη θέση.
Λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Π. Καμμένος δήλωσε ότι ενημέρωσε τους υπουργούς Άμυνας των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ για τη συνεχιζόμενη παράνομη κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών για 99η μέρα. «Ζήτησα από τον Τούρκο ομόλογό μου ενώπιον του Συμβουλίου Υπουργών να δώσει απάντηση και να εξηγήσει τι σήμαινε η δήλωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, ότι θα «πακετάρουν» τους 8 αξιωματικούς οι οποίοι έχουν αιτηθεί ασύλου στην Ελλάδα», ανέφερε ο Π. Καμμένος. Ο υπουργός Άμυνας ανέφερε επίσης ότι ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του να διευκρινίσει, ενώπιον των υπουργών του ΝΑΤΟ, αν επιβεβαιώνει και αν στηρίζει τη δήλωση του αναπληρωτή Τούρκου πρωθυπουργού. «Όπως συνήθως κάνει η Τουρκία, ο Τούρκος υπουργός μίλησε για άλλα αντί άλλων», πρόσθεσε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε: «Η απάντηση που έδωσε για τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται παράνομα και χωρίς καν να υπάρξουν κατηγορίες, ήταν ότι η Τουρκία εξετάζει τα ψηφιακά δεδομένα».
Ο υπουργός τόνισε ότι «τέτοιου είδους παλικαρισμοί ενόψει των εκλογών, τέτοιου είδους ανακοινώσεις για το εσωτερικό, η Τουρκία θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν θα πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται και όταν έρχεται στις Βρυξέλλες να κάνει τον καλό σύμμαχο». Ο Έλληνας υπουργός επισήμανε ότι οι απειλές για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών έχουν το κόστος τους και τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία σέβεται το διεθνές δίκαιο, θέλει καλή γειτονία, επιδιώκει τις καλές σχέσεις, αλλά δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε τέτοιου είδους προκλήσεις». Ο Π. Καμμένος υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους πρόκληση είναι και η σημερινή δήλωση Τσαβούσογλου σε σχέση με τη μονομερή κατάργηση της συμφωνίας επανεισδοχής και ανέφερε ότι ενημέρωσε γι’ αυτό διμερώς υπουργούς Άμυνας της ΕΕ που είναι και μέλη του ΝΑΤΟ.
Από την Κάσο ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης αναφέρθηκε στο θέμα των 8 τούρκων στρατιωτικών αλλά και στην παράνομη κρατηση τωνδυο Ελλήνων στρατιωτικών.
Η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η στάση της Άγκυρας είναι απαράδεκτη και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται.
O ευρωβουλευτής την ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης με κατεπείγουσα ερώτηση ζητά από την Κομισιόν να αναφέρει σε ποιες ενέργειες και κυρώσεις προτίθεται να προβεί κατά της Τουρκίας, μετά τις «προκλητικές, απαράδεκτες και εκβιαστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου περί διακοπής της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, επισημαίνει ότι « η τουρκική πλευρά με τη στάση της αυτή δεν υπονομεύει απλώς τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη σταθερότητα στην περιοχή αλλά κυρίως την ευρωπαϊκή της προοπτική».
«Δεν μπορεί να συνδέεται η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης με μια συμφωνία που αναφέρεται σε ένα θέμα που αφορά συνολικά την Ε.Ε, η οποία οφείλει να παρέμβει άμεσα και αποφασιστικά, αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωσή του.
Πηγή: ΕΡΤwww.ert.gr

2018-06-07 20:55:06

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ