Κοινές δηλώσεις των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της Γαλλίας για την επίθεση στη Συρία (video)

Οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της Γαλλίας στις δηλώσεις τους μίλησαν για αντίδραση υπευθυνότητας απέναντι στο καθεστώς Άσαντ. Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών «η χημική κλιμάκωση στη Συρία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και αποτελεί την παραβίαση θεμελιωδών κανόνων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από την πλευρά της η υπουργός Άμυνας τόνισε ότι «Η δράση αυτή ήταν στοχευμένη και δεν θέλουμε να δράσουμε εναντίον στους συμμάχους του Άσαντ ή εναντίον των Σύριων πολιτών», υπογραμμίζοντας ότι «Αρνούμαστε οποιαδήποτε κάθε στρατιωτική κλιμάκωση».

Τα πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν τη νύχτα από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία είχαν στόχο «το κύριο κέντρο έρευνας» και «δύο κέντρα παραγωγής» του «παράνομου χημικού προγράμματος» του συριακού καθεστώτος, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

Επίθεση ΗΠΑ-Βρετανίας-Γαλλίας στη Συρία – Στόχος εγκαταστάσεις σχετικές με χημικά όπλα

«Επλήγη η δυνατότητα ανάπτυξης, τελειοποίησης και παραγωγής χημικών όπλων», πρόσθεσε στη δήλωση που έκανε στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων. «Ο στόχος είναι απλός: να εμποδισθεί το καθεστώς να χρησιμοποιήσει και πάλι χημικά όπλα», δήλωσε.
«Οι υποδομές που έγιναν στόχοι χρησίμευαν για την ανάπτυξη και την παραγωγή ουσιών που χρησιμοποιήθηκαν για να σκοτωθούν άνδρες, γυναίκες και παιδιά της Συρίας σε περιφρόνηση όλων των κανόνων του δικαίου και του πολιτισμού», επέμεινε.
«Δεν επιδιώκουμε την αντιπαράθεση και αρνούμαστε κάθε λογική στρατιωτικής κλιμάκωσης, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο φροντίσαμε με τους συμμάχους μας να έχουν ειδοποιηθεί οι Ρώσοι εκ των προτέρων», υπογράμμισε η υπουργός.
Η Γαλλία από την πλευρά της κινητοποίησε τόσο φρεγάτες πολλαπλών ρόλων στη Μεσόγειο όσο και καταδιωκτικά αεροπλάνα για να πλήξουν τη Συρία, ανακοίνωσε η Παρλί.

Cette nuit, sur ordre du Président de la République, les armées françaises, en étroite coordination avec les armées américaines et britanniques, ont mené une opération en Syrie. pic.twitter.com/gAvclwA8r3
— Florence Parly (@florence_parly) April 14, 2018

«Φρεγάτες πολλαπλών ρόλων, συνοδευόμενες από πολεμικά πλοία προστασίας και υποστήριξης, αναπτύχθηκαν στη Μεσόγειο. Ταυτόχρονα μια αεροπορική αποστολή αναχώρησε στην αρχή της νύχτας από αεροπορικές βάσεις στη Γαλλία για να φθάσει στις ακτές της Συρίας», είπε.
«Αυτά τα διαφορετικά μέσα εκτόξευσαν με τέλειο συντονισμό πυραύλους κρουζ (…) σε στενό συγχρονισμό με τους Αμερικανούς και Βρετανούς συμμάχους μας», σύμφωνα με την υπουργό.

Πρώτες αντιδράσεις για την επίθεση στη Συρία

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λεντριάν από την πλευρά του δήλωσε πως η Γαλλία θέλει «να εργασθεί ήδη από τώρα για την επανάληψη» της πολτικής διαδικασίας στη συριακή κρίση.

Douma, #Syrie : notre devoir est de réagir. pic.twitter.com/odrefz0nxd
— France Diplomatie🇫🇷 (@francediplo) April 13, 2018

«Εμείς θέλαμε να αντιδράσουμε με αίσθημα υπευθυνότητας έναντι του Συμβουλίου Ασφαλείας και βάσει με όσα είχαμε πει και φυσικά σε συντονισμό με τους συμμάχους μας. Το καθεστώς Άσαντ επέλεξε επίτηδες να συνεχίσει τη χρήση χημικών όπλων. Δεν διστάζει παρά τους διεθνείς κανόνες να παραβιάζει το δίκαιο του πολέμου και να δρα ενάντια στην ανθρωπότητα. Η χημική κλιμάκωση στη Συρία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή διότι η χρήση χημικών όπλων αποτελεί την παραβίαση θεμελιωδών κανόνων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε εμφατικά.

Τι μεταδίδουν τα συριακά μέσα για την επίθεση (video)

Ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, μίλησε για παραβίαση του πρωτοκόλλου, «Η χημική κλιμάκωση στη Συρία δεν μπορεί επίσης να γίνει αποδεκτή διότι το συριακό καθεστώς είχε αναλάβει τη δέσμευση για την πλήρη εξουδετέρωση του χημικού της οπλοστασίου. Το καθεστώς Άσαντ ήξερε ακριβώς τι το περίμενε εάν χρησιμοποιούσε χημικά ενάντια στους πολίτες του, επιλέγοντας εκ νέου να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο».
«Πρέπει να βρεθεί ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση, με μια πολιτική λύση. Είμαστε έτοιμοι να εργασθούμε ήδη από τώρα γι’ αυτό με όλες τις χώρες που μπορούν να συμβάλλουν», τόνισε ο Λεντριάν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ1,www.ert.gr

2018-04-14 08:52:55

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ