Κοινωνικός τουρισμός: Οι αιτήσεις και τα προγράμματα που περιμένουμε

Ο κοινωνικός τουρισμός είναι στο επίκεντρο, καθώς σήμερα ξεκινούν αιτήσεις για τα προγράμματα Αγροτικής Εστίας από τον ΟΠΕΚΑ, ενώ αναμένεται μέσα στις επόμενες 10 μέρες το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ για 450.000 δικαιούχους, αλλά και το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» που θα προσφέρει e-voucher αξίας 120 ευρώ σε κάθε δικαιούχο για διακοπές με κατ’ ελάχιστο 4 διανυκτερεύσεις για 250.000 δικαιούχους.

Ειδικότερα από σήμερα τη Δευτέρα και μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020, στα ΚΕΠ όλης της χώρας οι ενδιαφερόμενοι για τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας θα μπορούν να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις συμμετοχής.

Οι αιτήσεις αφορούν :

-Κοινωνικός/ ιαματικός τουρισμός : 53.500 δικαιούχοι

-Παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα: 1.500 παιδιά

-Εκδρομικό πρόγραμμα: 12.500 δικαιούχοι

  • Δωρεάν παροχή βιβλίων: 130.000 δικαιούχοι
  • Δωρεάν παροχή εισιτηρίων θεάτρου: 32.500 δικαιούχοι
  • Χρηματικά βοηθήματα : 1000 πολύτεκνες μητέρες αγρότισσες και 4000 τρίτεκνες μητέρες αγρότισσες.

Οι τρεις δράσεις, προϋπολογισμού άνω των 70 εκατ. ευρώ, αναμένεται να επωφελήσουν τουλάχιστον 650.000 δικαιούχους, καθώς επί του παρόντος δεν έχει διευκρινιστεί ο αριθμός των εργαζομένων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα λάβουν τα κουπόνια.

Εταιρικά voucher

Φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να προχωρήσουν στη χορήγηση εταιρικών κουπονιών που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν οι εργαζόμενοί τους για να πάνε διακοπές, θα παρέχει για πρώτη φορά του υπουργείο Τουρισμού, στο πλαίσιο της αναθέρμανσης του εσωτερικού τουρισμού.

Ο προϋπολογισμός της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 10 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό που θα διαθέσει η επιχείρηση για τη χορήγηση των holiday vouchers θα λογίζεται ως δαπάνες και θα εκπίπτει φορολογικά από τα έξοδα της εταιρείας. Αντίστοιχα, το ποσό με το οποίο θα ωφεληθεί ο εργαζόμενος για να κλείσει τις διακοπές του θα είναι αφορολόγητο. Οι πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι τα συγκεκριμένα vouchers θα είναι στη λογική των δωροεπιταγών για αγορά προϊόντων από σούπερ μάρκετ που προσφέρουν αρκετές ιδιωτικές επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους.

Τουρισμός για όλους

Στην αναβίωση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού του ΕΟΤ «Τουρισμός για όλους», προχωρά το υπουργείο Τουρισμού, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας του τουριστικού κλάδου, τη στήριξη της απασχόλησης και την τόνωση της ζήτησης.

Το πρόγραμμα, για την υπαγωγή στο οποίο θα πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, θα απευθύνεται σε 250.000 δικαιούχους και σε αυτό θα μπορούν να συμμετέχουν ξενοδοχεία και ταξιδιωτικά γραφεία. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι ο αριθμός των διανυκτερεύσεων που θα προγραμματίσουν οι δικαιούχοι να είναι τουλάχιστον 4, ωστόσο, οι ακριβείς όροι για απόκτηση κουπονιού, καθώς και το εισοδηματικό όριο των ωφελουμένων, αναμένεται να αποσαφηνιστούν το αμέσως προσεχές διάστημα.

Πρόθεση του αρμόδιου υπουργείου είναι η μόχλευση της αγοράς, εξασφαλίζοντας διακοπές χαμηλού κόστους σε κοινωνικές ομάδες με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και συμβάλλοντας καθοριστικά στη διατήρηση θέσεων εργασίας και στην επιβίωση των τουριστικών επιχειρήσεων.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ, τα οποία και θα καλυφθούν από τους ευρωπαϊκούς πόρους.

Κοινωνικός τουρισμός

Την αύξηση του κονδυλίου του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού που «τρέχει» από των ΟΑΕΔ, από τα 10 εκατ. ευρώ στα 30 εκατ. ευρώ, εξασφάλισε το υπουργείο Τουρισμού προκειμένου να μπορέσουν να ωφεληθούν περισσότεροι δικαιούχοι. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενισχυμένο πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα απευθύνεται σε περισσότερους από 300.000 δικαιούχους, ενώ σε συνδυασμό με τις 113.000 επιταγές που δεν ενεργοποιήθηκαν την περίοδο του προγράμματος 2019-2020, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων του Κοινωνικού Τουρισμού αναμένεται να προσεγγίσει τους 420.000.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, πρόκειται να «κλειδώσουν» το προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που βρίσκεται σε ισχύ, πάντως, δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν ξενοδοχεία όλων των λειτουργικών μορφών και τάξεων, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια και διαμερίσματα, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, καθώς και κάμπινγκ.

Κατά τις πληροφορίες, πάντως, στο τραπέζι των συζητήσεων του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται για πρώτη φορά και η επιδότηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ