Κομισιόν: πΓΔΜ και Αλβανία «προωθούνται» στην τρέχουσα ατζέντα διεύρυνσης

Πάγο στην Τουρκία και ενθάρρυνση σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις ετήσιες εκθέσεις της βάσει της τρέχουσας ατζέντας διεύρυνσης. Την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την πΓΔΜ και την Αλβανία προτείνει μάλιστα η Κομισιόν,  κάνοντας λόγο για «ένα βήμα προς τα εμπρός για όλη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων».
«Η Επιτροπή προτείνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και την Αλβανία για να ενθαρρύνει τις χώρες αυτές να συνεχίσουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε  από το Στρασβούργο.
Η ίδια τόνισε, ωστόσο, ότι τον τελικό λόγο τον έχει το Συμβούλιο των υπουργών της ΕΕ, το οποίο σημειώνεται ότι ως σήμερα δεν έχει δώσει το πράσινο φως για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ.

Today as @EU_Commission we’ve decided to recommend to @EUCouncil to open accession negotiations with #Albania and the #FormerYugoslavRepublicofMacedonia. Travelling to the #WesternBalkans tonight to discuss next steps pic.twitter.com/x0qvOQdG5w
— Federica Mogherini (@FedericaMog) April 17, 2018

Ο Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος Επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση τόνισε ότι «οι συστάσεις για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Αλβανία αναγνωρίζουν την πρόοδο που σημειώθηκε, αλλά είναι σαφές ότι δεν υπάρχουν συντομεύσεις στην πορεία προς την ΕΕ. Σημαντικά κενά παραμένουν. Πρέπει να δούμε τις μεταρρυθμίσεις, ιδίως στο κράτος δικαίου. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι αποτελεσματική δικαστική εξουσία, αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, αποτελεσματική δημόσια διοίκηση».

Our enlargement policy continues to be a key engine driving reforms in the Western Balkans. Today, we publish reports on #WesternBalkans partners and Turkey → pic.twitter.com/L0HnZui2k1
— European Commission (@EU_Commission) April 17, 2018

Βάσει της τρέχουσας ατζέντας διεύρυνσης  έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις  με τις υποψήφιες χώρες Μαυροβούνιο (2012), Σερβία (2014), Τουρκία (2005).
Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι υποψήφια για έναρξη διαπραγματεύσεων  από το 2005 και η Αλβανία έλαβε το καθεστώς υποψήφιας χώρας το 2014.
Η Βοσνία Ερζεγοβίνη (αίτηση υποψηφιότητας για ένταξη στην ΕΕ που υποβλήθηκε τον Φεβρουάριο του 2016) και για το Κοσσυφοπέδιο ισχύει η Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης από τον Απρίλιο του 2016.
ΠΗΓΗ:Europa.eu, ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-04-17 18:09:51

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ