Κομισιόν: Όχι στη δυσανάλογη βία από το Ισραήλ – Σεβασμός στην ειρηνική διαμαρτυρία

Η Κομισιόν, διά της αντιπροέδρου της και ύπατης εκπροσώπου της, Φεντερίκα Μογκερίνι, προτρέπει το Ισραήλ  σε λιγότερη βία  έναντι των Παλαιστηνίων.
Το μήνυμα εστάλη, ως απάντηση  στην ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με τη σφαγή δεκάδων Παλαιστίνιων και τον τραυματισμό χιλιάδων από ισραηλινά πυρά, πριν και κατά τη διάρκεια της τελετής για τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.
Η κα Μογκερίνι   αναφέρει πως  «Το Ισραήλ οφείλει να σέβεται το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία και να μη χρησιμοποιεί δυσανάλογη βία όταν προασπίζεται τα έννομα συμφέροντά του όσον αφορά την ασφάλεια»
Στην απάντηση  προς τον κ. Παπαδημούλη, τονίζεται επίσης, ότι «η απώλεια ανθρώπινων ζωών και ιδίως ο θάνατος ανηλίκων, καθώς και δημοσιογράφων και παραϊατρικού προσωπικού, έχει εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την επανειλημμένη χρήση δυσανάλογης βίας από το Ισραήλ, τα οποία πρέπει να απαντηθούν». Επίσης, επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «έχει καταστήσει σαφές ότι η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του συνέρχεσθαι αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα τα οποία πρέπει να γίνονται σεβαστά».
Στην ερώτηση του επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, για το αν «καταδικάζει τις ενέργειες των ισραηλινών δυνάμεων και στηρίζει την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος με τη δημιουργία ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ», η επίτροπος απάντησε πως «η ΕΕ έχει παραμείνει ενωμένη στη θέση της ως προς τη λύση των δύο κρατών και το καθεστώς της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας και των δύο κρατών, κατά μήκος των συνόρων του 1967.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ -ΜΠΕ
www.ert.gr

2018-06-20 10:40:42

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ